golden999 Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Dzisaj podczas wymiany wody zauważyłem że mój gurami mozaikowy ma dziwną opuchliznę, która jest lekko zaczerwienona. Innych objawów nie ma, ryba się normalnie zachowuje i nie ma problemu z przyjmowaniem pokarmu. Niestety nie mam zbytnio czasu żeby więcej poczytać na temat chorób ryb, więc prosze o radę. Jeśli uda mi się jakieś zdj. zrobić to wstawię. akwarium- 54l (60x30x30) obsada- 8 neon inessa, 1 gurami mozaikowe temp.27ºC, filtr właczony cały czas pH-7 , woda miękka pokarm: platki tropical Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Bez zdjęcia ciężko coś doradzić, ale jedno jest pewne. Akwarium masz za małe na te rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden999 Posted January 31, 2012 Author Share Posted January 31, 2012 Udało mi się zrobić parę zdj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden999 Posted February 1, 2012 Author Share Posted February 1, 2012 Czy miał ktoś z taką chorobą styczność ? , ja podejrzewam że to może być zakaźne zapalenie skóry ale nie jestem na 100% pewny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden999 Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 choroba zdaje się że sama ustępuje , zauważyłem że ta opuchlizna zmalała i się zaczyna złuszczać Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Moja Ramireza miała coś takiego tylko, że na ogonie. Miała przygryziony ogon. Nic nie robiłem i za tydzień znikło. Może nie rób nic i poczekaj aż zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden999 Posted February 15, 2012 Author Share Posted February 15, 2012 Opuchlizna zeszła .... a teraz stracił apetyt , od 2 dni nic nie je i ciągle pływa w jednym miejscu:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts