kemot512 Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Roślinki nechcą rosnąć a z czasem gniją i znikająa. 2*18w grzałka100w 112l filtr jup-02 Parametry wody: CI2- 0 mg/l NO3- 35 mg/l NO2- 0 mg/l GH- >13d KH- 7d pH- 7,5 Wczoraj wymieniałem wodę Dostosuj temat do wytycznych działu. mod. SzaraMysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Jakie to roślinki? Jaka temperatura? Nawozisz je czymś? Oświetlenie standardowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Jak nie odpowiesz na pytania kolegi to ci nikt nic nie doradzi. rainbow - Czytaj regulamin , to nie pierwszy twój OT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 mało światła wymieniłeś całą wodę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemot512 Posted January 26, 2012 Author Share Posted January 26, 2012 Nazw roślinek nieznam 25-26 stopni Naworze aqua plant oświetlenie standardowe Wymieniłem 60% wody ponieważ czyściłem akwarium Niestety przez człe popołudnie niebyło mnie w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted January 26, 2012 Share Posted January 26, 2012 Aquaplant to tylko odżywka. Radziłbym raczej zastosować coś lepszego np. makro Jest dobry, rośliny mi na nim rozpycha. Problemów z roślinami nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Wymieniasz za dużo wody powinno się jakieś 30% 40%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Wymieniłem 60% wody ponieważ czyściłem akwarium Jednorazowo OK, jeżeli miałeś powód. Z nawozów poleciłbym Classic firmy Aqua Art Wymieniasz za dużo wody powinno się jakieś 30% 40%. Co tydzień podmiana około 20-25% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Wiesz ja myślałem że on podmienia co miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Wiesz ja myślałem że on podmienia co miesiąc. Nie podmienia się ani co tydzień tyle wody a tym bardziej w odstępach miesiąca. Z wyjątkiem dobrze zaplanowanych Low Tech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nightrider Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Nie jest wcale za mało swiatła, miałem kiedyś identyczne akwarium i co miesiąc oddawałem kumplom pęk roślin, bo tak rosły skubane. Forumowicze niestety wyznają zasadę, że trzeba mieć 1000000000W światła na litr wody, a najlepiej reaktor jądrowy w szafce pod akwarium- jeśli nie masz jakiś wyjątkowo światłolubnych roślin to Twoje 36W wystarczy. U mnie problem z roślinami ustąpił, kiedy: - Przestałem myć co tydzień filtr (pozwoliłem zagnieździć się bakteriom) - Zacząłem używać dwutlenku węgla w płynie oraz nawozu i żelaza (wszystko firmy Easy-Life, nazywają się Pro-Fito, Easy-Carbo i Ferro) - Zmieniłem świetlówki na akwarystyczne - Przestałem z uporem maniaka co tydzień wymieniać wodę i zacząłem robić to co 2-3 tygodnie. Od tamtej pory rosną jak głupie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Forumowicze niestety wyznają zasadę, że trzeba mieć 1000000000W światła na litr wody, a najlepiej reaktor jądrowy w szafce pod akwarium- jeśli nie masz jakiś wyjątkowo światłolubnych roślin to Twoje 36W wystarczy. Jeszcze się nie spotkałem z opinią na forum, że trzeba mieć mnóstwo światła do roślin cieniolubnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Najlepiej jak by autor tematu zamieścił zdięcia roślin bo tak to można gdybać też mam 2X18w w moim 112 ale ja mam same anubiasy , mikrozorium i pełno cryptokoryn więc dobrze rosną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts