Jump to content

112L [Ogólne]

Kempa88
 Share

Recommended Posts

Jednak zdecydowałem się na restart. Oto foto zaraz po restarcie i miesiąc po.

Światło na razie 7h dziennie, 2x18W + 2x24W T5

Filtrowanie : JBL e900, wkład: torf, biobale, ceramika

CO2 z butli wysokociśnieniowej

Obsada : 1 Krewetka - było 11, zdechło

7x Razbora

3x Danio

Wszystko fajnie pięknie, ale padły mi wszystkie krewetki - w starym zbiorniku były sinice, zielenice, w tym combo tylko krasnali nie było. Co do wpuszczenia- wpuściłem zwierzaki 2tygodnie po restarcie - sprawdziłem parametry - ph 7, no3 w normie, FE w normie, PO4 w normie. W starym baniaku miałem PH 8 - winą może być duży skok PH ? Problem w tym, że te krewetki ze sklepu padły również. Wszystkie ryby żyją. Jakieś rady ?

post-4535-13685167467395_thumb.jpg

post-4535-1368516746801_thumb.jpg

Temperatura waha się od 25C do 27C. Także sądze, że to nie jest problemem. Czy to możliwe, że danio zaczęły nawet duże w nocy podskubywać, mimo, ze w mniejszym akwarium tymczasowym [ 12L , na czas restartu ] tego nie robiły ? Z zamiłowaniem skubały zwłoki krewetek, ale w dzień aby goniły za żywymi sztukami to nie widziałem.

• 3 weeks later...

Racja - rurę da radę bardziej w róg, musiałbym tylko urżnąć trochę pokrywy - zrobię to jak będę miał narzędzia.

Co do tego, że jest 'pusto' - na prawdę o to chodzi, aby na rośliny wydać 300zł i mieć spokój ? Czy raczej większa frajda jest z własnej hodowli roślin, co ?

Fajne akwa, zagospodaruj je dobrze, tak , żeby cieszyło oko. Czyść te szyby bo masz duzo glonów

co do tego, że jest 'pusto' - naprawdę o to chodzi, aby na rośliny wydać 300zł i mieć spokój ? Czy raczej większa frajda jest z własnej hodowli roślin, co ?

Rośliny urosną szybko przy odpowiednim świetle i co2 , o to sie nie martw, po co wydawać 300 na rosliny , jak za 2 m-ce będziesz sprzedawał lub rozdawał nadwyzki z Twojego akwa? Lepiej se kupić korzenie lub skały lub co tam chcesz;)