pisklak Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 od jakis 3 dni moje neonki i blyszczyk na odbytowych pletwach nakoncu ogona maja taka biala kreske co to jest ? akwa 25l oswietlenie od 7-21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 zdjecie wklej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Ile masz tych neonków po pierwsze po drugie neonki od 50 - 60l po trzecie podaj całą obsadę po czwarte zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Dodaj zdjęcie by łatwiej było nam "zdiagnozować" chorobę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 czy może mi ktoś pomóc, moje neonki mają mirkosporidioze wiem że trzeba je uśmiercić tylko nie wiem jaki sposób jest najlepszy, czyli szybko i "bezboleśnie". dzięki za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
marzena Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Wydaje mi się że najbardziej humanitarny sposób to wyłów je do szklanki i wsadź do lodówki trwa to około jednej nocy .Znam to z doświadczenia.Bardzo mi przykro.Rybka po prostu powoli zasypia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 od jakis 3 dni moje neonki i blyszczyk na odbytowych pletwach nakoncu ogona maja taka biala kreske co to jest ? akwa 25l oswietlenie od 7-21 Możliwe, ze jest to martwica płetw. Potrzebujemy wiecej szczegółów związanych ze zbiornikiem - temperatura oraz parametry wody. Bardzo by pomogły zdjęcia rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy3333 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Chcialbym zapytac co zrobic z ryba, ktora od jakiegos czasu no mozna powiedziec nie spozywa pokarmu? Chodzi mi o neona akurat.Cala reszta ryb odzywia sie bez problemu. Zachowanie ma ok ale chudawy i nie widze zeby spozywal pokarm.Poza tym reszta neonow go gania.Trwa to juz okolo 3 - 4dni.Nie widac objawow zewnetrznych zadnej choroby. Czy najlepiej go uspic profilaktycznie czy jeszcze poczekac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Kurcze moje neonki mają też coś takiego ja myślałem że to nic strasznego taką cienką kreske białą na dolnej i górnej płetwie i oba neonki mają to w tym samym miejscu , więc mi się zdaje żę to raczej nie jest martwica płetw Pływają normalnie itd jedzą jak szalone Edit : Jednak to nie jest żadna choroba : http://moje-akwa95.bloog.pl/d,,id,31244 ... caid=67b2d Proszę spojżeć na zdjęcie ( neonki tak po prostu są ubarwione ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa40 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 moje neonki też mają białą taką cienką kreske i mam juz je od 3 miesięcy i jest okey. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Cóż jesli to chodzilo o zwyczjne ubarwienie obrzeża płetwy odbytowej u neonkow to znaczy, ze nie sa chore. Szczerze to sie zaskoczylam. Nie sądziłam, ze da sie to pomylić z jakąś chorobą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts