hakos Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Proszę kogoś wtajemniczonego o odpowiedź dlaczego po 3 dniach dojrzewania wody w nowym akwarium zrobiła się mętna? Może są gdzieś opisane etapy dojrzewania? dzięki za wyjaśnienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 post375164.html?hilit=dojrzewanie%20wody#p375164 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamon Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Nie bój się, to zniknie, pewnie to chlor albo jakieś syfy. Gdy bakterie nitryfikacyjne rozmnożą się, będzie czysta I nie wlewaj tam żadnych uzdrawiaczy czy innych pierdól. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tinek Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 cześć wszystkim. Dopiero zaczynam i tak po przeglądnięciu forum interesuje mnie jedna rzecz. Dostałem od kolegi akwarium, które zlikwidował i założył nowe większe (dostałem żwirek, korzeń i filtr) Chciałem zapytać czy wkładając to wszystko z powrotem do akwarium które zakładam u siebie woda szybciej dojrzeje? - rozsądek mówi ze tak Akwarium ma 60l Filtr to: Elite Filtr wewnętrzny Stingray 15 Dziękuje za ewentualną pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Jeśli nie działało to dłużej niż 20 minut, to nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Jeśli nie działało to dłużej niż 20 minut, to nie. Mogę wiedzieć dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Z tego co wiem to np w filtrze bakterie powinny przeżyć bo tworzą przetrwalniki(w sumie nie tylko w filtrze). Tylko wiadomo że różne warunki, różnie wpływają na bakterie. Jeśli w filtrze bakterie są, to może to jakoś bardzo nie przyśpieszy dojrzewania, ale na pewno pomoże. Zależy jak się od początku zajmiesz baniakiem. Na pw wysyłam 2 ciekawe linki do poczytania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Na pw wysyłam 2 ciekawe linki do poczytania. Z których *gupoty* można wyciągać całymi garściami i nie sprawdzają się w praktyce... Jeśli nie działało to dłużej niż 20 minut, to nie.Mogę wiedzieć dlaczego?Bakterie nitro, to bakterie tlenowe. Żyją tylko w dobrze natlenionych miejscach, takich jak złoża filtracyjne z dobrym przepływem wody, czy górna warstwa podłoża. Odłączamy energię. Natlenienie i obieg wody w filtrze przestaje działać. Ryby pobierają O2, ogólnym poziom tlenu w wodzie bardzo szybko spada. Bakterie pobierają O2 + zastój wody w filtrze i brak jej wymiany na natlenioną. Ilość tlenu szybko spada. Już po 20 minutach tlenu w filtrze jest na tyle mało że bakterie zaczynają obumierać. Po kilku godzinach robi się bardzo nie ciekawie. O ile to jednorazowy wypadek, wyjściowe parametry były ok i obsada jest dobrze dobrana, to nic się stać nie powinno - ale jeśli mowa o regularnym wyłączaniu, albo jak w tym wypadku o akwarium przenoszonym, gdzie ten filtr nie pracował nie wiadomo ile i mógł nawet wyschnąć, to inna sprawa. + post354212.html?hilit=redoks#p354212 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 O ile to jednorazowy wypadek, wyjściowe parametry były ok i obsada jest dobrze dobrana, to nic się stać nie powinno - ale jeśli mowa o regularnym wyłączaniu, albo jak w tym wypadku o akwarium przenoszonym, gdzie ten filtr nie pracował nie wiadomo ile i mógł nawet wyschnąć, to inna sprawa. Atreyu,właśnie o to mi chodziło. Godziny,nie 20minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tinek Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 dziękuje za wyjaśnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts