lukkuj1 Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Witam posiadam akwa 60 cm pokrywa zrobiona dla swietlowek 45-46 cm, kupiłem od jakiegoś typa i mam zalozona swietlowke power-glo 15 W t8, czy jest to wystarczająca swietlowka czy za słaba, w akwarium mam rosliny nie wymagajace wielkiego swiatła chcialbym zakupic swietlowke t5 ale watpie ze bedzie pasowac do tego całego układu zrobionego pod t8 prosze o poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Zależy co będziesz trzymał, rozumiem że 60 cm to jest bok, więc to pewnie coś ok 80 l? Nie jest to wiele, praktycznie bardzo mało światła, ale podstawowe rośliny już utrzymasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukkuj1 Posted January 23, 2012 Author Share Posted January 23, 2012 mało roślin akwarium 63 litry bardziej chodzi mi o efekt w akwarium czy moge przejsc z t8 na t5 czy istnieja swietlowki 45-46 cm mocniejsze niz 15 W ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil's Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Tak o!, nie przejdziesz na T5. Wiąże się to ze zmianą 80% elektroniki w pokrywie: 1. Wymianą oprawki bryzgoszczelnej z T8 na T5 (ok. 15zł komplet - 2 sztuki). 2. Wymianą statecznika zależy jaka moc. Zostaje Ci tylko ze starego oświetlenia: kabel zasilający. W t5 masz 24W zmniejszone do wielkości 45cm, bo ogólnie to Ci wejdą takie świetlówki: 8W-15W/24W . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Aby zmienić na T5 musisz nowy statecznik oraz oprawki. Jakie chcesz mieć tam roślin ( dokładne gatunki) ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts