emsikolo Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 akwarium 80 cm x 40 x 40 mam zamiar hodować 1 parę i zastanawiam się nad : - MEKKA - SAJICA - ELLIOTA 1)która z nich jest najmniej wymagająca ? 2) u której z nich najłatiej rozpoznac płeć u młodych osobników ? 3) ktora najłatwiej rozmnożyć 4) ile kosztują? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Tu masz troche o nich. viewtopic.php?f=2&t=32412 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor1996sa Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 1. Żadna z nich nie jest jakoś bardzo wymagająca 2. Sajica 3. Sajica 4. Ceny się trochę różnią, zależy gdzie kupujesz. Nie są to drogie pielęgnice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Jeszcze możesz mieć parkę miodowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Ja bym żadnej ryby z twojej listy nie wsadzał do tego baniaka.To ryby dorastające nierzadko do 15cm i więcej.Masz za mały baniak do nich,nawet dla 1 pary(chyba że to kotnik będzie)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Ja bym żadnej ryby z twojej listy nie wsadzał do tego baniaka.To ryby dorastające nierzadko do 15cm i więcej.Masz za mały baniak do nich,nawet dla 1 pary(chyba że to kotnik będzie)...Kolega Pley napisał parę obsad do takiego zbiornika. A jemu chyba można wierzyć Jest tam - Mekka i Sajica. Tutaj link: pielegnice-amerykanskie-informacje-pytania-i-odpowiedzi-t32412.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Mój samiec sajica miał 17 cm,zebry 16cm.Meeka i eliotti widziałem 18 cm.Dlatego napisałem że ja bym żadnej z nich nie umieścił w tym baniaku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsikolo Posted January 24, 2012 Author Share Posted January 24, 2012 nikt juz nic nie dopowie wiecej na moje pytania ? dodam że przeczytałem cały artykuł o pielęgnicach ale na moje pytania jasnych odpowiedzi tam nie ma niestety bo wyjasnione jest ogólnikowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Może zastanów się nad pielęgniczkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Maciasty, a ja nie dałbym do 450L 6 gatunków pielęgnic, z czego jeden gatunek, to parka P. managuensis, które rosną do 50cm Sajica najlepsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Drogi Pley'u,gdybyś doczytał posty w mojej galerii to byś wiedział dlaczego znalazły się u mnie managuły i jaką mam obecnie obsadę(2 pary pielęgnic) właśnie dzięki radom innych.Poza tym piszesz o wymiarach ryby w naturze(bo nie widziałem jeszcze 50 cm managuł w akwa) a ja pisze o rozmiarach w akwarium np. moim. Kolejna moja propozycja to może coś z akar(aequidens)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Drogi Pley'u... piszesz o wymiarach ryby w naturze(bo nie widziałem jeszcze 50 cm managuł w akwa) a ja pisze o rozmiarach w akwarium np. moim. No tak,tylko że w Twoim akwa itp. nie mają szans urosnąć do prawidłowych rozmiarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted January 25, 2012 Share Posted January 25, 2012 Podejrzewam że w Twoim też do takiego rozmiaru by nie urosły.Zresztą nie o to mi chodzi.Po to tu jesteśmy,żeby pomagać sobie nawzajem.Zmieniłem obsade po radach innych(m.in Twoich),bo doszedlem do wniosku że jest niewłaściwa.Nie napisałem,ze ja zawsze miałem super obsade tylko,że TERAZ takiej obsady bym nie wpuszczał do tego zbiornika.Wcześniej zanim nie poczytałem sobie tutaj pewnie bym tak zrobił,tak jak z moją obsadą było... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeBoLaS Posted January 25, 2012 Share Posted January 25, 2012 Ja posiadam parkę pielęgnicy Eliotta i mogę powiedzieć że jest to piękna mądra ryba, moje okazy mają po ok 15 cm (narazie) poznają właściciela,kiedy mnie ozbaczą podpływają do szyby, innych olewają. W dodatku kiedy się nastroszy prezętuje piękne ubarwienie,ale ogólnie wszystkie pielęgnice według mnei są piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 25, 2012 Share Posted January 25, 2012 50cm managuańska w akwarium to nie jest rzadkość. Sam miałem w rękach 40cm samice Aequidens metae byłyby idealne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts