marzena Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Od czterech dni stosuję do mojego akwarium 5 ml MCF leczenie pleśniawki .Mam zamiar stosować go jeszcze przez trzy dni ponieważ reszta ryb nie wykazuje już żadnych oznak choroby. W związku z tym mam pytanie jak przywrócić równowagę biologiczną w akwarium.Preparat ten zabił również te dobre bakterie w filtrze i w baniaczku.Zastanawiam się czy nie kupić bakteri w sklepie żeby wlać je do filtra.Jaka powinna być podmiana wody po używaniu lekarstw i czy podmieniać wodę w trakcie terapi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Ja bym nie podmieniał teraz tylko po zkończonej kuracji . Większa podmiana i to wszytsko . Zadnych innych działań Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcat Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Przy leczeniu preparatami należy pamiętać by w filtrze nie było węgla aktywnego. Węgiel niweluje działanie substancji chemicznych. Bakterie środowiskowe odtworzą się po pewnym czasie same. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marzena Posted March 5, 2009 Author Share Posted March 5, 2009 Dzięki ,zrobię jak mówisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts