ch.anka Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Witam, mam problem z molinezjami, od jakiegoś czasu (2tyg) jedna z czterech atakowała koleżanki (mam same samice), a od dziś atakują się już wszystkie nawzajem. Nie interesują się innymi rybkami, przypuszczam, że powodem ich agresji jest to, że mam same samice, ale nie jestem tego pewna. Czy ktoś ma doświadczenie z agresywnymi molinezjami? Ponoć to rybka łagodna.. Zbiornik 200l w składzie 4 molinezje (nie jestem pewna czy ostrouste czy black molly), 4x bocja siatkowana, 4 x sumik szklisty, 25 x neon, 3 x zbroknik niebieski + całe stado maluchów.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Hmm możliwe, ze faceta brak Ale możliwe też, że to zwykła "zabawa". Czy jakaś Molka odniosła jakieś większe rany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielcio23a Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Może masz za wysoką temperaturę i rybki robią sie agresywne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 19, 2012 Author Share Posted January 19, 2012 Na razie (odpukać) nie zrobiły sobie krzywdy (fizycznej) z psychiczną to można by chyba polemizować... W akwarium mam 26 stopni, czy dla molinezji to za dużo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Nie, temperatura jest ok. Najwidoczniej to forma "zabawy". Jeżeli chcesz, dokup samca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz444 Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Niedawno u kolegi w akwarium Molinezja Samica zabiła już 2 gupika. Obgryzała im ogonki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 19, 2012 Author Share Posted January 19, 2012 Niedawno u kolegi w akwarium Molinezja Samica zabiła już 2 gupika. Obgryzała im ogonki . Mam nadzieję, że moim się nie pomiesza i zostawią resztę rybek w spokoju. Samca chciałam dokupić, ale ciągle trafiałam na samice, a teraz jak już znalazłam samca to był o połowę mniejszy (nie wiem czy taka różnica jest ok, ale wolałam nie kupować, żeby mu krzywdy nie zrobiły) Na razie pozostaje mi obserwować rozwój akcji i szukać większego samca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Może masz za wysoką temperaturę i rybki robią sie agresywne. A co ma temperatura do agresji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 21, 2012 Author Share Posted January 21, 2012 Może masz za wysoką temperaturę i rybki robią sie agresywne. A co ma temperatura do agresji? O właśnie, o to samo chciałam zapytać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 O właśnie, o to samo chciałam zapytać...Temperatura nie ma nic do agresji ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 21, 2012 Author Share Posted January 21, 2012 O właśnie, o to samo chciałam zapytać...Temperatura nie ma nic do agresji ryb. A czy któreś z wartości wody mogą mieć na to wpływ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 Parametry wody nie maja wpływu na agresję ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 Witam ponownie, zaczyna się robić dziwnie, jedna molinezja straciła kawałek płetwy piersiowej - nie mam pojęcia co robić... Można kupić dużo mniejszego samca? Nic mu nie zrobię te hetery? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Kawałek płetwy straciła samica? Możesz kupić samca. Może być mniejszy od samic. Nie robi to różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Samce są mniejsze od samic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 Tak, ganiają się te moje samiczki jak głupie, wcale to nie wygląda na zabawę, tę płetwę musiała któraś odksubać bo innej opcji raczej nie ma.. chyba że zbrojnik pilnujący maluchów ją pogonił, ale mało prawdopodobne.. Jutro jak tylko będę miała czas to skocze kupić tego małego samca, może się uspokoją.. Thx za rady - napiszę co będzie z samcem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Jeżeli będzie taka możliwość to kup nawet dwa samce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 Jeżeli będzie taka możliwość to kup nawet dwa samce. Nie chcę przerybić zbiornika, ale w sumie jeden więcej może nie zaszkodzi... Jak jednego zagonią to drugi zostanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Nie no bez przesady Jedną Molką więcej nie przerybisz tego zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweleek2301 Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Ja mam ten sam problem z molinezjami, tylko że mam 1 samca i 3 samice dorosłe i kilka maluchów i ten samiec gania wszystkie samice (nawet i te małe) i wydaje mi się że nie jest to zabawa bo samiec staje w miejscu, postawi płetwę grzbietową i nagle jakby atakował, samice czasem aż się od szyb odbijają tak ich gania i na dodatek przepadł mi jeden neonek i nie mogę go nigdzie znaleźć, ślad po nim zaginą. Wcześniej było w porządku, od nie dawna ten samiec zaczął się tak zachowywać. Co można z tym zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Normalne zaloty samca. Zdrowy samiec i tyle Jeżeli samice odniosłyby jakieś rany, były obgryzione trzeba wymienić samca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweleek2301 Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Normalne zaloty samca. Zdrowy samiec i tyle Jeżeli samice odniosłyby jakieś rany, były obgryzione trzeba wymienić samca. A no chyba masz racje bo właśnie zauważyłem dwie malutkie molinezje gdzieś tak maja po 4mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Więc samiec się spisuje Tak jak mówiłem, jeżeli samiec nie robi im krzywdy nie ma co kombinować. Pamiętaj tylko, abyś zawsze miał te 3 samice minimum, bo jedna mniej i samczyk może je zagonić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweleek2301 Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 ok dzięki za pomoc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Więc samiec się spisuje Tak jak mówiłem, jeżeli samiec nie robi im krzywdy nie ma co kombinować. Pamiętaj tylko, abyś zawsze miał te 3 samice minimum, bo jedna mniej i samczyk może je zagonić. Bzdura. Ja mam dwie samice z czego jedna jest złota i wszystko jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts