sikor Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 co myslicie o ceramice w akwa? jak np statki ,czaszki czy rozne zamki?mam jeszcze pytanie na temat marmuru jak go spreparowac aby byl gaotowy do akwa Zmień tytuł na czytelny i pisz poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 oj... zaraz "zginiesz" ;P ceramika to słaby pomysł. nigdy nie wiadomo czy jakiś lakier czegoś nie wydziali no i jest tandetna Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Porcelana w stylu zameczków etc. to trochę nie klimat podwodnego świata i lekko tandetą zalatuje. Marmur nie wchodzi w reakcję z wodą więc nie trzeba go jakoś specjalnie preparować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 heh tak myslalem;] ceramiki zostawilem tylko statek bo duszek w nim mieszka , apodobni jak znajdzie swoje miejsce w akwa to nie powinno sie go ruszac;p ale niedlugo z niego wyrosnie to statek tez wyrzuce;] wlasnie zamienilem ceramike na korzonki i rybki jakby sie usmiechaly;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Marmur nie wchodzi w reakcję z wodą czy ja wiem? moim zdaniem zatwardza wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 marmur zatwardza wode?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Może słoną, w słodkiej nie zaobserwowałem zmian. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 o ten marmur przegapiłam. tak marmur zatwardza wodę i podnosi ph. o ile wiem nie ma czegoś takiego jak "preparowanie marmuru", ale może to dlatego że nigdy nie chciałam go wkładać do akwarium i nie szukałam micechał --> jeśli chodzi o rzeczy które zmieniają parametry, to zawsze wchodzi jeszcze element pod tytułem litraż a ilość "zmieniacza" wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 kazdy cos innego pisze;/ bo mam 4ry kawałki marmuru w wodzie od 3 ty ale ph w normie od 7 do 7,5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Zgadzam się z Tobą Korozja ale w stopce Sikora jest opis 300l. Założyłem, że nie chce całego akwa marmurem wyłożyć wyglądało by chyba trochę jak nagrobek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Marmur – skała metamorficzna powstała z przeobrażenia wapieni, rzadziej dolomitów. Składa się głównie z krystalicznego kalcytu lub dolomitu (marmur dolomitowy). Z mojego doświadczenia wiem, że od marmuru woda jest twarda i może też zrobić się mętna, ale to nie jest regułą, raz miałem taki przypadek raz nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 mam nieduzo tego marmuru i wode ma krystaliczna wiec chyba nie bede sie narazie tym martwil, przy 300tu litrach nie powinno byc problemu;) ale dzieki za podpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcat Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Kilka kawałków marmuru nic nie zmieni jeśli chodzi o twardość wody. Należy uważać jedynie na podłoże żwirowe, by nie było ze skał wapiennych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator adminnew Posted March 3, 2009 Administrator Share Posted March 3, 2009 A wracając do ceramiki to ja używam tylko przy rozmnażaniu ryb. Przydaje się na miejsce do składania ikry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts