Ona :) Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Cześć. Jestem nowa na forum i mam pytanie co do mojej obsady. A więc tak: 6 neon innesa 2 prętniki karłowate 3 gupiki pawie oczko 3 kiryski panda Akwarium ma 50l, mam pytanie czy mogłabym do niego dołożyc harem bojowników lub 2 brzanki sumatrzańskie, a może zaproponujecie jakieś rybki. Z góry dziękuję za odpowidzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Co do haremu bojowników to nie wypowiem się, natomiast brzanki raczej nie. Będą podskubywać inne rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Neony niby od 60l, ale mnie to nie przekonuje. Kirysy kup ze 4 lub 5 bo to ryby stadne. Brzanki na pewno nie, będą podskubywały inne rybki. Harem, i kiryski chyba nic więcej :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 masz już sporo rybek i właściwie nie powinnaś dokupywać nic więcej mając 50 litrów. kirysków panda powinno być 5, ale gdybyś miała dokupić 2 kolejne to gdy wszystkie rybki będą dorosłe (nie wiem po ile mają teraz cm), to akwarium będzie trochę przerybione. niefortunnie wybierasz kolejnych mieszkańców. zarówno brzanki sumatrzańskie jaki i bojowniki mają tendencje do podgryzania gupików. jeśli chciałabyś mieć harem bojownika, to tak jak mówi Afr0, powinnaś zostawić 3 kiryski i dokupić jeszcze 2 no i do tego harem. ale ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z gupików i kupiła na ich miejsce te 2 brakujące kiryski i nic więcej. edit: i prętniki też by były podgryzane prawdopodobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeHa Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Kiedyś słyszałem od sprzedawcy że gdy bojownikowi kupi się 2 bojowniczki to 1 wybierze a 2 zabije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 to chyba mu się coś gatunki pomieszały. bojownik jeśli jest agresywny i w akwarium nie ma wystarczającej ilości kryjówek lub jest ono zbyt małe, to zabije wszystkie samiczki nie ma bojownik to nie monogamista. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciesla14 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Bojownik raczej będzie podgryzał gupiki tak jak brzanki też podgyzają a prętników nie 2 tylko 3(harem)jak już Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts