bobek1 Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 Witam Mam pytanie bo nie jestem fachowcem w sprawach mchów czy roślin. Mam kilka gatunków mchów które "posadziłem" na korzeniu i przymocowałem specjalną siateczką.Mech rośnie dość wolno,ale do przodu. Od jakiś dwóch miesięcy zauważyłem że spośród gałązek mchów zaczyna wyrastać coraz więcej takich malutkich włosowatych gałązek. Im więcej tego było tym szybciej to rosło.Teraz mam tego taką czapę,że przykryło mi pozostały mech i mam już wątpliwości czy to jest dobre w akwarium(przyznam że ładnie wygląda).Nawet mi nie przeszkadza,ale zaczyna to obrastać inne rośliny znajdujące się w rejonie tej czapy. Czy ktoś mógłby mi napisać co to jest i coś więcej o tym? Dodam,że rośnie to puki co tylko tam gdzie mech. Akwarium jest nawożone aqa plantem i bimbrownią. 112L,oświetlenie 2x18W + 1x 15 z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawos Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 Prawdopodobnie są to glony nitkowate. Jeśli chcesz się tego pozbyć kup sporo krewetek one tym się też żywią. Jednak wątpię że to coś da niektórzy mówią że mechanicznie można ale nie wiem na ile to pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 Usuń mechanicznie ile się da. Nie wiem jakie nawozy stosujesz,ale być może przedawkowałeś żelazo jak masz masz węgiel w płynie to daj dawkęx2. u mnie trochę pomogło. jeśli nie to ostatecznie polecam AlgExit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawos Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 ale być może przedawkowałeś żelazoNie koniecznie może też mieć za wysokie ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts