atyll Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 Witam Dziś na parkingu w restauracji której pracuje, znalazłem miskę z 4 welonami. Było 5 ale jedna zdechła, postanowiłem je przygarnąć. Tylko teraz mam problem, gdyż kompletnie nie wiem jaki oni potrzebują zbiornik i jakie warunki. Obecnie posiadam 48L akwarium z tropikalnymi rybkami (gupiki, neonki i molinezje), temp. 26 stopni Czy te ryby mogłyby żyć razem, czy potrzebują nowy zbiornik? Jaki? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 Ok. 200 litrów i temperaturę 17-23 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atyll Posted January 9, 2012 Author Share Posted January 9, 2012 no bez jaj?! Po co 200 litrów na tylko 4 welony?....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 Pytasz to dostajesz właściwą odpowiedz. Niewiele osób wie jakie one mają potrzeby i jak duże rosną. Proponuję dać ogłoszenie na forum, Może ktoś z właściwymi warunkami je przygarnie. Możesz również spróbować oddać je do sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atyll Posted January 9, 2012 Author Share Posted January 9, 2012 a co gdybym jednego welonka wrzucił do mojego akwarium a resztę oddal do sklepu zoologicznego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 Welony rosną dosyć duże, to po pierwsze. Ryba będzie chorowała w takim małym akwarium. Do tego ten gatunek wymaga chłodniejszej wody niż rybki, które już masz. Po trzecie welony bardzo brudzą wodę i trzeba mieć nad filtrację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 a co gdybym jednego welonka wrzucił do mojego akwarium a resztę oddal do sklepu zoologicznego? Masz za małe akwarium nawet na jednego welona. Nie ma co męczyć zwierząt. Fajnie, że je uratowałeś ale trzeba im znależć właściwy dom. Pozdrawiam Kahl: zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts