zerohour Posted January 7, 2012 Share Posted January 7, 2012 Od dłuższego czasu przymierzałem się do reaktywacji mojego hobby z dzieciństwa . Mam akwarium lekko ponad 60 litrów (60cmx30x35) . W pokrywie mam zamontowaną świetlówkę 15 w. Na akwa jest termometr taki przyklejany (niestety nic na nim nie widać). Dzisiaj wsadziłem kilka roślinek a w ich okolice dałem kulki gliniano torfowe, wszystko przed włożeniem do akwa zostało wypłukane i umyte ( a kamienie wygotowane w wodzie z solą) . Od znajomego który ma sklep z akcesoriami zoo dostałem filtr Atman at-200 wiem ,że super nie jest ale za darmoszkę i nowy więc nie ma co narzekać póki co(jeśli nie będzie się spisywał zakupie filtr kaskadowy aquael) . Mam w związku z tym Atmanem pytanie na regulatorze skręciłem o połowę jego moc bo jak działał bez regulacji to w akwarium był dosłowny wir, teraz skierowałem wylot lekko ku tafli wody i jest delikatny ruch wody . Do tego filtra był w zestawie wężyk napowietrzający z regulacją , ale kiedy podpinam ten wężyk do filtra zamiast pompować powietrze do akwa, przez wężyk wychodzi woda :-/ , umiejscowiony jest oczywiście ponad zbiornikiem, co z nim nie tak ? czy może wystarczy sam filtr bez tego napowietrzacza ? Woda w tej chwili ma około 25 stopni ( w mieszkaniu jest ciepło cały czas - blok) , czy potrzebna jest grzałka ? co do rybek to planuje : x5 gupik pawie oczko x4 mieczyki 2 małe glonojady 3 małe krewetki . Nie chce przesadzić z ilością rybek. Roślinek kilka dostałem od znajomego, 2 kupiłem w sklepie , jak za bardzo się rozrosną oddam któremuś z kolegów ( mam kilku który mają akwaria). Czy użyć uzdatniacza przed wpuszczeniem rybek ? fotka akwa na dzisiaj(tło będzie inne) : ta duża ,,roślina" z prawej z tyłu jest sztuczna, zasłania filtr , jak tylko naturalne będą wystarczająco duże by go zasłonić, sztuczniak wyleci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted January 7, 2012 Share Posted January 7, 2012 Od dłuższego czasu przymierzałem się do reaktywacji mojego hobby z dzieciństwa . Mam akwarium lekko ponad 60 litrów (60cmx30x35) . W pokrywie mam zamontowaną świetlówkę 15 w. Na akwa jest termometr taki przyklejany (niestety nic na nim nie widać). Dzisiaj wsadziłem kilka roślinek a w ich okolice dałem kulki gliniano torfowe, wszystko przed włożeniem do akwa zostało wypłukane i umyte ( a kamienie wygotowane w wodzie z solą) . Od znajomego który ma sklep z akcesoriami zoo dostałem filtr Atman at-200 wiem ,że super nie jest ale za darmoszkę i nowy więc nie ma co narzekać póki co(jeśli nie będzie się spisywał zakupie filtr kaskadowy aquael) . Mam w związku z tym Atmanem pytanie na regulatorze skręciłem o połowę jego moc bo jak działał bez regulacji to w akwarium był dosłowny wir, teraz skierowałem wylot lekko ku tafli wody i jest delikatny ruch wody . Do tego filtra był w zestawie wężyk napowietrzający z regulacją , ale kiedy podpinam ten wężyk do filtra zamiast pompować powietrze do akwa, przez wężyk wychodzi woda :-/ , umiejscowiony jest oczywiście ponad zbiornikiem, co z nim nie tak ? czy może wystarczy sam filtr bez tego napowietrzacza ? Woda w tej chwili ma około 25 stopni ( w mieszkaniu jest ciepło cały czas - blok) , czy potrzebna jest grzałka ? co do rybek to planuje : x5 gupik pawie oczko x4 mieczyki 2 małe glonojady 3 małe krewetki . Nie chce przesadzić z ilością rybek. Roślinek kilka dostałem od znajomego, 2 kupiłem w sklepie , jak za bardzo się rozrosną oddam któremuś z kolegów ( mam kilku który mają akwaria). Czy użyć uzdatniacza przed wpuszczeniem rybek ? fotka akwa na dzisiaj(tło będzie inne) : ta duża ,,roślina" z prawej z tyłu jest sztuczna, zasłania filtr , jak tylko naturalne będą wystarczająco duże by go zasłonić, sztuczniak wyleci Do wężyka wchodzi woda gdyż filtr zapewne jest zbyt niska. Lecz sam ruch tafli wystarczająco napoietrzy Two zbiornik, więc z wężykiem rozwód:) Co do obasdy: Gupik 1+2 Mieczyki odpadają bo za mały litraż Glonojady również ewentualnie Otoskix6 Krewecie RC. Uzdatniacza nie używaj odczekaj min 2 tygodnie i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 7, 2012 Share Posted January 7, 2012 Masz za mało żwiru. Przynajmniej jeszcze raz jak nie dwa razy tyle. Poza tym daj jakiś o mniejszej granulacji i jednolity. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zerohour Posted January 7, 2012 Author Share Posted January 7, 2012 dzięki za odpowiedzi wężyk idzie do pudełka w takim razie. z glonojadów w takim razie rezygnuje, na początku będą gupiki zobaczymy jak one sobie będą radzić. co do dna to dojdzie najwyżej trochę tych białych kamyczków o mniejszej granulacji, podoba mi się jak jest w akwarium kilka rodzajów różnych ,,żwirków", myślę ,że rybką to nie zaszkodzi a w roślinki są zakopane w drobnym żwirze . Na zdjęciu nie widać tego i może tak wyszło ,że przy przedniej ściance jest mało kamyszków ale one mają tendencję spadkową z tyłu na przód Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts