Jump to content

Korzeń


rybomaniak
 Share

Recommended Posts

Witam

Wygotowałem korzeń i trzymam go już tydzień w misce, ale nadal barwi.

Czy to normalne?

Szczerze, to źle go wygotowałeś. Gdyby był wygotowany i spreparowany jak należy nie barwił by wody, tonął by, niczego by nie zatruł, nie pleśniał by ;) Swoje gotowałem 4 godziny wymieniając wodę i nie barwiły nic, a były z wiśni.

 

Szczerze mówiąc nie jestem 100% pewien czy ten kawałek drewna jest z korzenia. Może być taki?

Może być ale nie może być z drzewa iglastego.

Link to comment
Share on other sites

Niektóre korzenie możesz gotować 3 dni a i tak będą barwić wodę.

Owocowe szybciej puszczają soki i wbrew przekonaniom jakie tu na forum panują są równie odpowiednie do akwarium o ile ma się możliwości do ich preparacji.

Sam mam korzeń z jabłoni w akwarium.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście że tak. Jeżeli ma dużą średnicę to 100% będzie barwił. Ponadto: Korzenie pochodzące z importu z krajów tropikalnych, pomimo dosyć atrakcyjnego wyglądu i szybkiego tonięcie posiadają jeden zasadniczy minus. Zazwyczaj na trwałe zabarwiają wodę na brązowo. Najczęściej nie pomagają żadne zabiegi mające na celu wyeliminowanie barwienia wody.

Małe korzonki są wygotowane 100% lepiej niż duże ;) i jest możliwość pozbycia się barwienia czego o większych korzeniach powiedzieć nie mogę.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...