rybomaniak Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Witam Wygotowałem korzeń i trzymam go już tydzień w misce, ale nadal barwi. Czy to normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Jasne że normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Normalne, trzymaj dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybomaniak Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 Szczerze mówiąc nie jestem 100% pewien czy ten kawałek drewna jest z korzenia. Może być taki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Szczerze mówiąc nie jestem 100% pewien czy ten kawałek drewna jest z korzenia. Może być taki?Taki to znaczy jaki? Jak coś to wrzuć fotkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Witam Wygotowałem korzeń i trzymam go już tydzień w misce, ale nadal barwi. Czy to normalne? Szczerze, to źle go wygotowałeś. Gdyby był wygotowany i spreparowany jak należy nie barwił by wody, tonął by, niczego by nie zatruł, nie pleśniał by Swoje gotowałem 4 godziny wymieniając wodę i nie barwiły nic, a były z wiśni. Szczerze mówiąc nie jestem 100% pewien czy ten kawałek drewna jest z korzenia. Może być taki? Może być ale nie może być z drzewa iglastego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybomaniak Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 Barwi, ale tonie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Ale jeszcze nie pleśnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Niektóre korzenie możesz gotować 3 dni a i tak będą barwić wodę. Owocowe szybciej puszczają soki i wbrew przekonaniom jakie tu na forum panują są równie odpowiednie do akwarium o ile ma się możliwości do ich preparacji. Sam mam korzeń z jabłoni w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Oczywiście że tak. Jeżeli ma dużą średnicę to 100% będzie barwił. Ponadto: Korzenie pochodzące z importu z krajów tropikalnych, pomimo dosyć atrakcyjnego wyglądu i szybkiego tonięcie posiadają jeden zasadniczy minus. Zazwyczaj na trwałe zabarwiają wodę na brązowo. Najczęściej nie pomagają żadne zabiegi mające na celu wyeliminowanie barwienia wody. Małe korzonki są wygotowane 100% lepiej niż duże i jest możliwość pozbycia się barwienia czego o większych korzeniach powiedzieć nie mogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts