Skocz do zawartości

Korzeń


rybomaniak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wygotowałem korzeń i trzymam go już tydzień w misce, ale nadal barwi.

Czy to normalne?

Szczerze, to źle go wygotowałeś. Gdyby był wygotowany i spreparowany jak należy nie barwił by wody, tonął by, niczego by nie zatruł, nie pleśniał by ;) Swoje gotowałem 4 godziny wymieniając wodę i nie barwiły nic, a były z wiśni.

 

Szczerze mówiąc nie jestem 100% pewien czy ten kawałek drewna jest z korzenia. Może być taki?

Może być ale nie może być z drzewa iglastego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że tak. Jeżeli ma dużą średnicę to 100% będzie barwił. Ponadto: Korzenie pochodzące z importu z krajów tropikalnych, pomimo dosyć atrakcyjnego wyglądu i szybkiego tonięcie posiadają jeden zasadniczy minus. Zazwyczaj na trwałe zabarwiają wodę na brązowo. Najczęściej nie pomagają żadne zabiegi mające na celu wyeliminowanie barwienia wody.

Małe korzonki są wygotowane 100% lepiej niż duże ;) i jest możliwość pozbycia się barwienia czego o większych korzeniach powiedzieć nie mogę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...