Baus Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Witam, jako że jestem początkującym akwarystą chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów co do obsady mojego skromnego akwarium. Wymiary mojego zbiorniczka to 65x22x40 chciałbym mieć w nim następujące rybki: 20 neonków innesa 3-4 bojowniki (1+2) / (1+3) 4-5 kirysów panda bądź spiżowych Proszę o ocenę wybranej przeze mnie obsady i o ewentualne korekty/rady. Pozdrawiam Baus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Kiryski najlepiej pigmeje lub sierpoplame, w ostateczności pandy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Czy 20 neonków to nie będzie za dużo jak na takie akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Czy 20 neonków to nie będzie za dużo jak na takie akwarium ? Maksymalnie 15 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 A więc z neonkami i kiryskami mamy sprawę jasną, a jak wygląda opcja 4 bojowników czy nie będzie im za ciasno? Jakie jeszcze rybki ewentualnie mógłbym dodac do takiej obsady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Dałbym samca albo 1+2. Nic już więcej nie da sie upchnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Witam, jako że jestem początkującym akwarystą chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów co do obsady mojego skromnego akwarium. Wymiary mojego zbiorniczka to 65x22x40 chciałbym mieć w nim następujące rybki: 20 neonków innesa 3-4 bojowniki (1+2) / (1+3) 4-5 kirysów panda bądź spiżowych Proszę o ocenę wybranej przeze mnie obsady i o ewentualne korekty/rady. Pozdrawiam Baus 10-15x neon innesa 1x bojownik 6x kirysek panda mogą być jeszcze ślimaki i krewetki Harem bojownika możesz zrobić, ale tylko w porządnie zarośniętym akwarium. Jeśli twoją roślinność ciężko określić dżunglą to się nie decyduj na zakup samic. Będą ciągłe utarczki i podgryzanie płetw, takie ryby nie wyglądają ładnie, a rany mogą źle się goić. Miałam 3 bojki w 80l z dużą ilością roślin, a mimo to jedna z haremu wykazywała sporą agresję w stosunku do mniejszej samicy, samcowi też się czasem dostało. Bojki to samotniki, najlepiej mieć tylko samego samca, zwłaszcza w litrażu takim jak twój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 A gdybym całkowicie zrezygnował z bojowników jakie rybki w zamian mógłbym wpuścić żeby ładnie komponowały się z neonkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 A gdybym całkowicie zrezygnował z bojowników jakie rybki w zamian mógłbym wpuścić żeby ładnie komponowały się z neonkami Może być parka ramirezek albo harem prętnika. Delikatnie zmniejszyłbym wedy ilość neonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Co do haremu prętnika może być 1+3 czy raczej zdecydować się na 1+2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
made in china Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Proporczykowce 1+2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Delikatnie zmniejszyłbym wedy ilość neonów.W ogóle bez tego dałbym Neonów 10 sztuk. Akwarium nie jest za bardzo szerokie, a Ramirezy bym odpuścił przy tej szerokości. Jeżeli dostaniesz możesz pomyśleć o Proporczykowcach z Kap Lopez 1+2. Piękne ryby Do tego co proponowali ci wcześniej może być też Platka 1+2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Wybór większych rybek do ok. 60l: 1+1x szczupieńczyk karłowaty/p. ramireza 1+2x prętnik karłowaty(morelowy, neonowy) 1x bojownik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 A czy same brzanki sumatrzańskie w liczbie sztuk 10 nadają się do takiego akwarium, i czy jest to dobry pomysł aby trzymać tylko jeden gatunek ryb w zbiorniku ? Z góry przepraszam jeżeli kogoś frustrują moje pytania ale jestem totalnym laikiem w tym temacie i chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć zanim zarybię swoje akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Takie akwarium za małe jest na brzanki sumatrzańskie A jeden gatunek w oczywiście odpowiednim akwa to dobry pomysł. Lepiej widać w akwarium jednogatunkowym naturalne zachowania ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baus Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 Takie akwarium za małe jest na brzanki sumatrzańskie A jeden gatunek w oczywiście odpowiednim akwa to dobry pomysł. Lepiej widać w akwarium jednogatunkowym naturalne zachowania ryb. Po twojej wypowiedzi nasuwa mi się kolejne pytanie. A więc jaki byłby odpowiedni litraż dla stadka 10-15 brzanek sumatrzańskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Coś z długością 80cm około 100l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts