frycu Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Witam posiadam dwie paletki po jakimś mieśiącu przebywania u mnie jedna z nich siedzi nieruchomo nad filtrem a gdy druga chce tam podpłynąć tamta ją atakuje tylko tak dziwnie ( takie buziaki tylko mocne). Czy ona czegoś broni? I czy nic sobie nie zrobią? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Z tego co wiem Paletki to rybki stadne.. min 5szt. Być może z tego powodu ze trzymasz tylko dwie tak się zachowują. Jest to jednak tylko moja hipoteza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Jakie wymiary akwarium? Jaka cała obsada? Nie dziw się, że się dziwnie zachowują jak trzymasz je w złych ilościach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirCedrik1973 Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Mocny buziak ? Wow. No nie wiem, może to jakaś gra wstępna czy coś ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 112l 80x50x50 5 neonek 5 rozbora klinowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Paletki w 112l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Ona pilnuje chyba swojego kąta, w tych 112l ciężko wywalczyć sobie miejsce A tak na poważnie, to oddaj te paleciaki z tego akwarium. Nie nadają się na ten litraż. Poza tym jak już ktoś wcześniej stwierdził, to ryba stadna a 2 sztuki to nie stado. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Przyczyny dziwnego zachowania są dwa. 1. Za małe akwarium 2. Zła ilości Paletek Jak najszybciej znajdź im inny domu. Albo kup odpowiednie akwarium minimum 200l. Tyle w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 I tak je uratowałem były w 60l z 3 bocjami wspaniałymi zbrojnikiem i 3 kosiarkami po10cm Może wsadzę je do 390l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Taki wsadź i przyklep . Nie znasz się na hodowli . Masz ich złą ilość oraz złe warunki . Oddaj jak najszybciej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Taki wsadź i przyklep . Nie znasz się na hodowli . Masz ich złą ilość oraz złe warunki . Oddaj jak najszybciej. Szkoda pokrywy na klepanie. Wszyscy sie znają ja sie nieznam :zamieszany: . To sie poznam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Szkoda pokrywy na klepanie. Wszyscy sie znają ja sie nieznam :zamieszany: . To sie poznam. A co masz w tych 390? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Szkoda pokrywy na klepanie. Wszyscy sie znają ja sie nieznam :zamieszany: . To sie poznam. Najpierw się powinno poznawać a później przygarniać czy kupować ryby. Byle przez to twoje "poznawanie" te dwie Paletki nie musiały zdechnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 I tak je uratowałem były w 60l z 3 bocjami wspaniałymi zbrojnikiem i 3 kosiarkami po10cm Najpierw się powinno poznawać a później przygarniać czy kupować ryby. Byle przez to twoje "poznawanie" te dwie Paletki nie musiały zdechnąć. I tak mają 2x większy litraż niż poprzedni ale wciąż 2x za mały No i ich liczba trochę za mała Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Te Krewetkarz nie mondruj się bo bedziesz na czarnej liście. Basteq. Kupiłem je w akawa 60l z tak jak napisałem. Wpusciłem je do 390l 150x60x60 2skalary 2sumy rekinie zbrojnik niebieski 3 kosiarki 2 bocje bo dwie od tego gościa padły. Ale o paletkach po 3 dniach jedna z nich zaczeła szybko oddychać i nie mogła się podnieść z dna dlatego teraz sa w 112l i poprawiło się jej na lepsze tylko teraz ta jedna siedzi w kącie i atakuje tą drugą. Chce dokupić jeszcze około 4szt i wpuścić je do 390l a sumy rekinie do 200l. Te user, nie fikaj bo będziesz na banliście. +1 // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Te Paletkarz co Ty mnie jakąś czarną listą straszysz Przestań "mondrować", bo od tego wiedzy Ci nie przybędzie. Pewnie parametry były złe i stąd to zachowanie. Paletki to ryby, które są bardziej wymagające niż inne ryby. Gdyś poświęcił trochę czasu na czytanie a nie na gadanie wiedziałbyś o tym. Artykułów o nich jest sporo, więc wystarczy tylko wklepać w google i gotowe. Przy tamtej obsadzie równie dobrze Paletki mogły być atakowane. Wbrew pozorom, że są to duże ryby są też bardzo płochliwe. Trzeba im zapewnić spokój a w tamtym akwarium tego nie miały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 WoW. Nie olśniłeś mnie parametrami. Nie masz pewnej odpowiedzi to nie odpowiadaj. Przypuszczeń jest wiele. Bez obrazy reszty Forumowiczów. Atreyu. Sorry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Tak samo jak Ty nie olśniłeś swoją widzą dając je do 112l. Nie podałeś nic oprócz baniaka i od razu odpowiedzi oczekujesz tak? Nie olśniłeś mnie parametramiTak samo jak Ty nas Nie masz pewnej odpowiedzi to nie odpowiadajPowiedz to reszcie osób, która ma chęci Ci pomóc i wysila się. Bez obrazy reszty Forumowiczów.Najpierw obrażamy a potem przepraszamy. Nie jest sztuką wziąć ryby o których nie ma się pojęcia, wsadzić je do małego akwarium w małej ilości, potem lecieć na forum z pytaniami, bo nie chciało się poczytać o rybach a potem obrażać ludzi, którzy chcą Ci pomóc i mają troszkę więcej doświadczenia czy wiedzy, którą się chcą z Tobą podzielić. Jeżeli w profilu masz prawdziwy wiek wpisany to jesteś ode mnie starszy, lecz proponuje dorosnąć Każda wycieczka od tego miejsca niezwiązana z tematem = +1. Prowokowanie raportujemy, nie odpowiadamy. // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Twa mądrość mnie przerasta. Skończyłem rozmowę z tobą. +1 jw. // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Witam posiadam dwie paletki po jakimś mieśiącu przebywania u mnie jedna z nich siedzi nieruchomo nad filtrem a gdy druga chce tam podpłynąć tamta ją atakuje tylko tak dziwnie ( takie buziaki tylko mocne). Czy ona czegoś broni? I czy nic sobie nie zrobią? Z tej wypowiedzi na pewno nie wynika, że miałeś 2 paletki, w tym jedna była chora i leżała na dnie i były w 390 l. Przeniosłeś dwie do 120 l i jej się poprawiło, tylko jedna atakuje drugą A ta wypowiedź z dzisiaj I tak je uratowałem były w 60l z 3 bocjami wspaniałymi zbrojnikiem i 3 kosiarkami po10cm Może wsadzę je do 390l? wcale nie wspomina o tym, że miałeś je kiedykolwiek w 390l? Nic nie rozumiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Zakupiłem na Tablicy dwa akwa 60l i 200l w 60l były 2paletki 3bocje wspaniałe około 10cm 3 kosiarki 10cm i zbrojnik niebieski. Zaraz po przywiezieniu wpuściłem je do akwa 390l 150x60x60. Po 3 dniach jedna z paletek zaczeła szybko oddychać i nie mogła się podnieść z dna. Przełożyłem je do 112l 80x50x50 (dwie) tam odzyskał energie zaczeła jeść i jest wszystko OK . Teraz chcę zakupić jeszcze z 3-4 szt zeby znalazły pare i będą w 390l 150x60x60 akwa. W tym momencie jedna z nich wisi pomiedzy filtrem a grzałką i nie pozwala tam nikomu dojśc. (coś jeszcze)??? :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Według mnie jest zestresowana zmianami zbiorników. W przeciągu trzech dni z 60l trafiła do 390l a potem do 112l . :zamieszany: A jak różnice pomiędzy Ph, temp. i całą resztą, pomiędzy baniakami? Czy zadbałeś o dogodne warunki paleciakom zanim trafiły z 60l do 390l a potem do 112l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Twa mądrość mnie przerasta.Nie każdy jest w stanie zrozumieć normalnych ludzie. Widać Tobie to też nie dane. Skończyłem rozmowę z tobą.Szkoda tylko ryb, że trafiły do człowieka o ograniczonym toku myślenia. +1, gramy dalej? // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Temperatury w tych akwa są niezmienne (390l a 112l) wode do podmiany dostarcza im to samo akwa 200l są te same grzałki. Takie samo ostrzeżenie dostałem od kolegi który je hoduje. Temperatura i parametry. Po wsadzeniu z 60l do 390l jedna poczuła się źle po wsadzeniu do 112l jest wszystko ok. Dla mnie było ważne aby ją uratować. I udało mi śie i nieważne czy w 60l 90l czy 112l. Pytam czym to zachowanie może być spowodowane a zamiast pomóc zrównujecie z asfaltem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Odpowiedź masz 3 posty wyżej. Nikt cie z "asfaltem" nie zrównuje tylko, że po tych informacjach, o dwóch całujących się paletkach trudno o konkretne odpowiedzi. Podaj parametry wody jakie masz w tych dwóch akwariach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts