dkonrad23 Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Czy tając różne tematy na tym forum spotkałem sie ze słowem podmianka. Chciałbym wiedzieć cco to jest, ponieważ nigdy tego nie robiłem. Chciałlbym żeby miktoś napisał taką prostą instrukcję czy cuś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Częściowa wymiana wody co tydzień 10-25% Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 PROSTE! 1.napełniasz butelkę woda (np .z kranu) np.Po wodzie 5L wodą i czekasz tydzien aż odstanie. 2.Po tygodniu wylewasz z akwarium tyle wody ile masz odstanej. 3.wlewasz wodę odstaną do akwarium.(na talerz żeby nie uszkodziło podłoża) 4.Napełniasz butelki wodą np. z kranu i czekasz tydzień i powtarzasz powyższe. tylko wez zanim podmienisz wode kontroluj jej temperature aby miała mniej wiecej tyle samo stopni co ta w akwarium.wiec nie trzymaj jej na balkonie . ja trzymam kolo kaloryfera:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 PROSTE! 1.napełniasz butelkę woda (np .z kranu) np.Po wodzie 5L wodą i czekasz tydzien aż odstanie. 3.wlewasz wodę odstaną do akwarium.(na talerz żeby nie uszkodziło podłoża) Jak widać nie do końca proste 1. Po co tydzień? A większą nie można? 5l to chyba do akwarium 25l 3. A co wylewasz całą wodę, że musisz na talerz? Wystarczy wlewać powoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Do 112l i wody mam odlac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Popatrz Basteq Będe miał to akwarium i pierwsza wodę trzeba wlać. To moge wlac z kranu i troche ze strarego akwarium? I żeby sie w akwarium odstała? Wlącze filtr?? Bo nie mam gdzie odlac tyle wody... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Podmieniaj ok 15-20 litrów na tydzień. Woda powinna być odstana około jednego dnia. Popatrz Basteq Będe miał to akwarium i pierwsza wodę trzeba wlać. To moge wlac z kranu i troche ze strarego akwarium? I żeby sie w akwarium odstała? Wlącze filtr?? Bo nie mam gdzie odlac tyle wody... Jak dasz kranówkę do nowego akwarium to musi dojrzewać ok 2 tygodni zanim ryby wpuścisz. A co ze starym akwarium? Jak to nie masz gdzie odlać Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Podmianka już wiem tylko to wyżej mni powiedz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Napisz konkretnie bo nie wiem w końcu o co ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Odlać nie mam gdzie bo to by trzeba chyba z 50 l odlać mam 2 akwaria 25l w których mieszkają rybki. Pomyślałem że wleje wode z jednego akwa do tego dużego a tamte rybki wpuzcze do tego drugiego na te 2 tyg. Moge tak zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 Nie wiem co kombunujesz ale zasada jest prosta. Wodę wlewasz do jakigoś czystego wiadra lub pojemnika i stoi tam 1 dzień. (załóżmy że 15l podmieniająć w tym 112l) Na drugi dzień wylewasz taką sama ilość z akwarium i wlewasz to co masz odstane w wiadrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 nie codzi mi teraz o podmianke ;D widze że sie nie rozumiemy ale już skminiłem o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted January 1, 2012 Share Posted January 1, 2012 To wyjaśnij w prostych zdaniach co chcesz zrobić i w jakim celu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts