michael Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 czy kolor żwirku ma wpływ na rozwoj roślin, zastanawiam się jaki żwirek dobrać do akarium o wym: dł 120cm, szer 40cm, wys 60cm. Chciałbym jakiś drobny żwirek jasny zbliżony do białego lub czarny, tło na tylnej sciance planuje czarne więc jakby czarny żwirek do tego to może być troche ciemno w akwarium czarny kolor pochłania światło natomiast bialy odbija. Prosze o wyrazić swoje zdania na ten temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzikNaGrzybach Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Najlepszy żwirek do twojego akwarium to czarny,drobny żwirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 nie może być za drobny ponieważ wtedy woda może się nie mieszać w niższych warstwach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzikNaGrzybach Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Wielkopłetw, Czy napisałem czy bardzo dromny?czyli 1mm Nie,powinien byc to 4-5mm,a czarny,badz ciemny dlatego że jest polecany przez wielu akwarystów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brioszeks Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 http://users.interblock.pl/~fotoakwariu ... a32,2.html tutaj masz wszytsko na temat podłoża:0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Wielkopłetw, Czy napisałem czy bardzo dromny?czyli 1mm Nie,powinien byc to 4-5mm,a czarny,bądź ciemny dlatego że jest polecany przez wielu akwarystów napisałem to po to, gdyby ktoś potraktował to zbyt dosłownie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerbit Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Wszystko zależy od tego jakie będą ryby i wystrój. Moim zdaniem czarny żwirek np. do neonków nie pasuje, wszystko kwestia gustu. Osobiście mam pielęgnice i najbardziej mi się podoba mieszanka biało czarnego żwirku super kontrastuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brioszeks Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Wszystko zależy od tego jakie będą ryby i wystrój. Moim zdaniem czarny żwirek np. do neonków nie pasuje, wszystko kwestia gustu. tyle, że neonki generalnie wolą ciemne podłoże....średnio sie czuja na jasnym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerbit Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Trzeba iść zawsze na kompromis pomiędzy tym co lubią ryby a tym co podoba się nam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 dzięki wielkie za porady. kupiłem czarny żwirek bazaltowy chyba kupiłem jeden worek na próbę jest on szorstki i ostry z czasem będzie sie pewnie nie ładnie prezentował jak sie przybrudzi podobnie jak biały i chyba z niego zrezygnuje i pozostanie przy żwirku rzecznym (gładkim i bezpiecznym dla ryb) i poszukam jak najciemniejszego. A jeżeli chodzi o_ryby to chyba na_razie skalary a później z czasem może paletki no i na_pewno jakieś sumiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Ja kupiłem ostatnio 8 opakowań : 3 czarne, 3 brązowe, 2 białe (drobny). Efekt ciekawy Ciemne podłoże podkreśla barwy ryb :] Niedługo wrzucę foty, baniak gotowy ale jeszcze rybek nie wpuściłem ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia12 Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 kolor żwirku i grubośc nie mają wpływu na rozwijanie się roślin...ale radziłabym kupować drobny żwirek bo rośliny się lepiej trzymają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 kupiłem standardowo zwirek rzeczny średnio drobny ani za jasny ani za ciemny chociaż wolalbym ciemny czarny ale nie mogłem znależć czarnego naturalnego gładkiego a bazalt jest jednak ostry ..zakilka tygodni umieszcze jakieś foty bo narazie nie mam funduszu by ruszyć dalej ale duzo mi nie zostalo do zrobienia:)pare przyssawek troche zwirku roslinki i można dekorować dziekuje z góry zaporady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts