Jump to content

czy kolor żwirku i grubośc ma wpływ na rozwoj roślin

michael
 Share

Recommended Posts

czy kolor żwirku ma wpływ na rozwoj roślin, zastanawiam się jaki żwirek dobrać do akarium o wym: dł 120cm, szer 40cm, wys 60cm. Chciałbym jakiś drobny żwirek jasny zbliżony do białego lub czarny, tło na tylnej sciance planuje czarne więc jakby czarny żwirek do tego to może być troche ciemno w akwarium czarny kolor pochłania światło natomiast bialy odbija.

Prosze o wyrazić swoje zdania na ten temat

dzięki wielkie za porady. kupiłem czarny żwirek bazaltowy chyba kupiłem jeden worek na próbę jest on szorstki i ostry z czasem będzie sie pewnie nie ładnie prezentował jak sie przybrudzi podobnie jak biały i chyba z niego zrezygnuje i pozostanie przy żwirku rzecznym (gładkim i bezpiecznym dla ryb) i poszukam jak najciemniejszego. A jeżeli chodzi o_ryby to chyba na_razie skalary a później z czasem może paletki no i na_pewno jakieś sumiki

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

kupiłem standardowo zwirek rzeczny średnio drobny ani za jasny ani za ciemny chociaż wolalbym ciemny czarny ale nie mogłem znależć czarnego naturalnego gładkiego a bazalt jest jednak ostry ..zakilka tygodni umieszcze jakieś foty bo narazie nie mam funduszu by ruszyć dalej ale duzo mi nie zostalo do zrobienia:)pare przyssawek troche zwirku roslinki i można dekorować :) dziekuje z góry zaporady