gregor_old Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Witam założyłem niedawno akwarium po długim czasie kupiłem skalary i pytanie jaką lubią temp. bo coś przesiadują w okolicach grzałki Dzięki za odp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 25-26*C... ile litrów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krewetka Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 27 jest najlepsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregor_old Posted February 28, 2009 Author Share Posted February 28, 2009 60L Link to comment Share on other sites More sharing options...
krewetka Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 nie mozesz miec skalarow w takim malym akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 dla skalarów min. 150!! oddaj je Link to comment Share on other sites More sharing options...
krewetka Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 dla skalarów min. 150!! oddaj je minimum to 120l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Dla jednej pary skalarów min. 100l więc je oddaj. zamiast nich kup prętniki karłowate- polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalek1994 Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Nie radzę trzymać skalarów w tak małym zbiorniku. Polecana temp. to 27st. C Link to comment Share on other sites More sharing options...
comba Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 oj musisz albo zmienić akwa albo ryby bo jest stanowczo za małe a tęp. to 26-28 ja taka utrzymywałem jak miałem skalary i czuły sie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 kup se harem pretnika karlowatego i z 10 neonkow i oczywiscie cos na dno akwarium np 5 kirysow Link to comment Share on other sites More sharing options...
glonojad Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 akwa zdecydowanie za małe dla twoich skalarów minimum 120-180L temp. 25-28 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darex65 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 witam zakladam akwarium 120l ,chcialbym trzymac skalary,jaka obsade byscie mi doradzili,dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 witam zakladam akwarium 120l ,chcialbym trzymac skalary,jaka obsade byscie mi doradzili,dziekuje2 (para) skalar 15 razbora klinowa 4 prętnik karłowaty 1 zbrojnik 8 kirysów panda lub 6 pstrych/spiżowych itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FliQ Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 i 200l moze być za małexD nie rozumiem jak niektórzy piszą ta i ta ryba musi mieć tyle litrów, przecież może mieć w cho**oy długie akwarium a niskie i co będzie 200l? - będzie a skalarek będzie suszył grzbiet na wietrze.. jak chcesz trzymać skalary musisz mieć wysokie akwa (50cm powinno wystarczyć) długość myśle że min 80cm, oczywiście że możesz trzymać je i w znacznie mniejszym zbiorniku-też będą żyły ale chodzi o to żeby zapewnić im dobre samopoczucie a żeby nie było że całkowicie nie na temat - gdy 3małem skalary temp w akwarium miałem 26-27st. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Temp. 26-28*C Zbiornik wysokości min. 50cm(przy standardowych wymiarach będzie to min 200l) Link to comment Share on other sites More sharing options...
emi Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 ja mam 1 pare skalarów w akwa 126 l i wcale nie "suszą "grzbietu na wietrze ,tem.26-27stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 nie mozesz miec skalarow w takim malym akwaA dlaczego nie można? Co się z nimi stanie? Nie urosną? Czy może raczej nie powinno się trzymać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Będą źle się czuły, nie będą miały za dużo miejsca do pływania jak urosną a w ogóle nie urosną- będą chore- skarłowacieją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emi Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 tak jak wszystkie rybki trzymane w nieodpowiednich warunkach,skarłowacieją,zachjoruja itp.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Będą źle się czuły, nie będą miały za dużo miejsca do pływania jak urosną a w ogóle nie urosną- będą chore- skarłowacieją.Hmm... Jak zachorują to niedobrze. A co do skarłowacenia to by mi wcale nie przeszkadzało, że nie urosną, wręcz przeciwnie (małe akwarium - małe skalary - ekstra) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Będą źle się czuły, nie będą miały za dużo miejsca do pływania jak urosną a w ogóle nie urosną- będą chore- skarłowacieją.Hmm... Jak zachorują to niedobrze. A co do skarłowacenia to by mi wcale nie przeszkadzało, że nie urosną, wręcz przeciwnie (małe akwarium - małe skalary - ekstra)Skarłowacenie to nie tylko dostosowanie się rozmiaru ryby do akwarium, ale to poważna choroba która może doprowadzić do innych chorób, ale napewno skróci to życie ryby Jeśli nie zależy ci na zdrowiu i szczęściu ryb to proponuję arapaimy- będzie super efekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Temat nadaje się do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts