jezyk32 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Witam jestem zupełnie nowy na tym forum i pisze mojego 1.posta ale nie przedłużając zaczynajmy xD. A więc w niedalekiej przyszłości może będę miał akwarium 25-40 litrów (niewykluczone że większe xD, ale takie raczej na pewno:P). Jestem zupełnie początkowym akwarystą i chcę zaczerpnąć trochę porad od ludzi po fachu... I mam takie oto pytanka 25L Myślę o: -5 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -1 Glonojad -Może jakieś kiryski a więc doradzajcie co można albo coś pozmieniajcie... 40L -7 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -3 Krewetki Red Cherry albo te Fire coś tam... -3 Kiryski Jeszcze troszkę was pomęczę więc... Jaki najlepszy sprzęt do takiego akwarium (grzałka filtr, itp.) Czym karmić takie rybki? Jaka temperatura powinna być w takich akwariach? A i jeszcze myślałem bo piszą o jakiś Krewetkariach... To jakbym miał to mniejsze to co lepiej krewetkrium czy zwykłe akwa?? I ile i jakie krewetki moge trzymać w takim 25 L zbiorniku I ostatnie pytanko jakie róślinki zasadzić?? Ahha bo mam jeszcze do was taką prośbę żebyście mi dobralirybki które nie będą się bardzo szybko rozmnażaly... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 do 25l żaden glonojad się nie nadaje... do 40l ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 oki czekam na dalsze podpowiedzi i to o tym Krewetkarium... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 25L Myślę o: -5 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -1 Glonojad -Może jakieś kiryski a więc doradzajcie co można albo coś pozmieniajcie... 40L -7 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -3 Krewetki Red Cherry albo te Fire coś tam... -3 Kiryski Jeszcze troszkę was pomęczę więc... Jaki najlepszy sprzęt do takiego akwarium (grzałka filtr, itp.) Czym karmić takie rybki? Jaka temperatura powinna być w takich akwariach? A i jeszcze myślałem bo piszą o jakiś Krewetkariach... To jakbym miał to mniejsze to co lepiej krewetkrium czy zwykłe akwa?? I ile i jakie krewetki moge trzymać w takim 25 L zbiorniku I ostatnie pytanko jakie róślinki zasadzić?? hej obsada w 25 l moze byc ale bez glonojada ..za to musisz dokupic jeszcze 1 samiczke gupika aby było (1 samiec , 2 samiczki) poniewaz samiec zamęczył by 1 samiczke w 40 l taka sama sytuacja jak u gór z tym ze gupików moze byc wiecej 4 samice i 2 samce...krewetki moga byc tylko musi byc duzo roslin i kryjówek kiryski tez mogą byc np. kirys panda KARMA -pokarm płatkowany i ochotka KREWETKARIUM- mysle ze zwykłe akwa lepsze W 25 l MOZE BYC - 3x krewetka ROSLINKI - musisz wybrac sam odsyłam cie do tematu : Spis roślin akwariowych . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 krewetki lepiej jak są same ale z delikatnymi rybami mogą być np. kiryskami Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 25L Myślę o: -5 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -1 Glonojad -Może jakieś kiryski a więc doradzajcie co można albo coś pozmieniajcie... 40L -7 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -3 Krewetki Red Cherry albo te Fire coś tam... -3 Kiryski Jeszcze troszkę was pomęczę więc... Jaki najlepszy sprzęt do takiego akwarium (grzałka filtr, itp.) Czym karmić takie rybki? Jaka temperatura powinna być w takich akwariach? A i jeszcze myślałem bo piszą o jakiś Krewetkariach... To jakbym miał to mniejsze to co lepiej krewetkrium czy zwykłe akwa?? I ile i jakie krewetki moge trzymać w takim 25 L zbiorniku I ostatnie pytanko jakie róślinki zasadzić?? hej obsada w 25 l moze byc ale bez glonojada ..za to musisz dokupic jeszcze 1 samiczke gupika aby było (1 samiec , 2 samiczki) poniewaz samiec zamęczył by 1 samiczke w 40 l taka sama sytuacja jak u gór z tym ze gupików moze byc wiecej 4 samice i 2 samce...krewetki moga byc tylko musi byc duzo roslin i kryjówek kiryski tez mogą byc np. kirys panda KARMA -pokarm płatkowany i ochotka KREWETKARIUM- mysle ze zwykłe akwa lepsze W 25 l MOZE BYC - 3x krewetka ROSLINKI - musisz wybrac sam odsyłam cie do tematu : Spis roślin akwariowych . Dla krewetek też taka karma jak podałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 25L Myślę o: -5 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -1 Glonojad -Może jakieś kiryski a więc doradzajcie co można albo coś pozmieniajcie... 40L -7 Neon Inessa -2 Gupik Pawie Oczko -3 Krewetki Red Cherry albo te Fire coś tam... -3 Kiryski Jeszcze troszkę was pomęczę więc... Jaki najlepszy sprzęt do takiego akwarium (grzałka filtr, itp.) Czym karmić takie rybki? Jaka temperatura powinna być w takich akwariach? A i jeszcze myślałem bo piszą o jakiś Krewetkariach... To jakbym miał to mniejsze to co lepiej krewetkrium czy zwykłe akwa?? I ile i jakie krewetki moge trzymać w takim 25 L zbiorniku I ostatnie pytanko jakie róślinki zasadzić?? hej obsada w 25 l moze byc ale bez glonojada ..za to musisz dokupic jeszcze 1 samiczke gupika aby było (1 samiec , 2 samiczki) poniewaz samiec zamęczył by 1 samiczke w 40 l taka sama sytuacja jak u gór z tym ze gupików moze byc wiecej 4 samice i 2 samce...krewetki moga byc tylko musi byc duzo roslin i kryjówek kiryski tez mogą byc np. kirys panda KARMA -pokarm płatkowany i ochotka KREWETKARIUM- mysle ze zwykłe akwa lepsze W 25 l MOZE BYC - 3x krewetka ROSLINKI - musisz wybrac sam odsyłam cie do tematu : Spis roślin akwariowych . Do 25L tylko 3 krewetki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Neon się trudno rozmnaża (ikra jest trudna do utrzymania). Gupiki chętnie. Kirysy też dość trudno. Krewetki już łatwiej. Do 25l proponuje krewetkarium i 4 krewetki amano na przykład. Do 40 litrów proponuję obsadę taką jaką podajesz. Glonojada możesz mieć dopiero od 100 litrów. Zamiast glonojada proponuję 4 otoski. (+ Zamiast kirysków,jeżeli chodzi o 40L) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 do 25l żaden glonojad się nie nadaje... do 40l ok Nie wprowadzaj ludzi w błąd jak nie znasz odpowiedzi.. Glonojad w 40l.. KPINA. To wszystko można wyczytać w tematach które już były jak czegoś nie znajdziesz to pytaj a na pewno Ci pomożemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 yodaniel, ale myślę, że z tym " 40L ok"..chodzi o to, że obsada podana przez autora na 40 L jest ok..Tylko że jest to mało zrozumiałe i nie napisane tak jak powinno.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 yodaniel, ale myślę, że z tym " 40L ok"..chodzi o to, że obsada podana przez autora na 40 L jest ok..Tylko że jest to mało zrozumiałe i nie napisane tak jak powinno.. "do 40l ok ;)" Więc myślę że chyba jednak nie. Albo może masz rację.. A co do tematu to obsada 40 litrów bardzo dobra , i żadnych glonojadów.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Mogłabyś powiedziec mi o tym krewetkarium jeszcze coś jak je urządzić?? i czy da rade okolo 7 krewetek... A i jeszcze jaka temperatura w poszcególnych akwariach?? Krewetkarium?? 25l akwarium?? 40L akwarium?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Urządzenie to już kwestia gustu. Możesz dać podłoże z piasku, do tego łądny korzeń, troche kryjówek...Rośliny chyba będą z piasku wypływały, lecz jak dobrze dobierzesz, to powinno być ok. 7 krewetek nie radzę...5 jak już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 A w takim akwarium moge miec 3 te co Ty podalas i 3 Red Cherry ?? i jeszcze jak z temperaturą w krewetkarium?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Proszę bardzo: http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... -id61.html Jeżeli chodzi o amano i red cherry to doradzam żeby hodować tylko jeden gatunek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Aha THX:P A do reszty jaki dobry osprzęt do takiego akwarium?? Chdzi o to żeby nie był super badziewny że po 2 razach sie rozwali ale żeby nie był super drogi czekammm na propozycje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Filtr wew elite jet flo 50 powinien być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Dzieki:P tylko narazie tylko mysle o akwa i zastanawiam sie czy krewetkarium czy zwykle.. A mam pare pytan.. Filtr ma chodzic caly czas?? Czy napowietrzacz jest potrzebny?? Czy światełko ma być włączone w nocy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 1. tak 2. tak,jezeli nie będzie dostatecznego napowietrzenia (ryby beda plywac przy lustrze wody) 3.światło ma być włączone z 10 godzin. W nocy wyłączasz. (Przecież słońce w nocy nie świeci) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Oki dzięki za pomoc... Zobaczymy co z tego yjdzie.. jak zrobie to damm fociaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 28, 2009 Author Share Posted February 28, 2009 Mam jeszcze jedno putanko czy do 25L mogłbym dać Brzanki?? i Ile?? A ile do 40L prosze o pomoc.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 jaki konkretny gatunek brzanki ??? Brzanka sumatrzańska Brzanka rekina (rekinia) Brzanka różowa Brzanka cejlońska Brzanka czarnoplama Brzanka odeska Brzanka purpurowa Brzanka wielkołuska Brzanka wysmukła Brzanka zielona Brzanka Schwanenfelda Gurami drobnołuski (Gurami księżycowy) Brzanka Denisona tyle ich jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
jezyk32 Posted February 28, 2009 Author Share Posted February 28, 2009 xD Zabardzon sie nie orientuje ale powiedz które z tych mogą żyć w 25l i w 40L wtedy popatrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzikNaGrzybach Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 40l-pare brzanek sumatrzanskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Brzanki sumatrzańskie się trzyma w większych grupach a nie parami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts