ziomal_14 Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Witam wszystkich . Po długiej długiej rozłące z akwarystyką postanowiłem wrócić . Jak mi to wyszło oceńcie sami więc do rzeczy: Zbiornik: 120x35x50 (200 litrów wody) Oświetlenie: 2x30W Philips 865 2x39W Luxline 7 godzin dziennie (12.00- 19.00) Filtracja: Filtr zewnętrzny Tetra Tec ex700 Filtr wewnętrzny Atman AT-201 Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 200W (wyłączona) Temperatura: 26 st.C Dekoracje: korzeń, kamienie Nawożenie: PG (Ferro, Classic,Macro Green, Potas, Carbo) Obsada: 4x Skalar 25x Neon Innesa 6x Gupik (ulubieńce mojej żony) 3x Otosek (narazie w innym aqa) Roślinność: microsorium windelov microsorium narrow blyxa japonica bacopa monnieri glossostigma elatinoides eleocharis parvula Rotale green Ludwigia arcuata Hemianthus micranthemoides Pogestemon erectus Micranthemum umbro sum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Wygląda bardzo ciekawie. Przydałoby się zasłonić filtr, bo psuje efekt. Dokup jeszcze z 3 otoski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 A więc tak ogólnie jest nieźle_ale przyczepię się do_żwirku._Zmień go na jednolity,_brak wysokich roślin_(np._nurzańca),_obsadź korzeń mchem i jak będziesz wpuszczał otoski to dokup min._3 sztuki Pisz poprawnie. mod. szaraMysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 Wow jaka szybkość komentowania .Jestem pod wrażeniem oczywiście pozytywnym. Żwir też mnie denerwuje ,ale mam glossostigmę i eleocharis dlatego liczę że te dwie roślinki pokryją całe dno. Rybki są od niedzieli w zbiorniku. Akwa wystartowało 24.11.2011 z małą ilością roślin. 10 dni temu dużo bardzo dużo dostałem i dosadziłem.JAk się rozrosną to przykryją filtr i prawą stronę . Dlatego obawiam się że otoski je mogą powyrywać. Napewno ze trzy dokupię i wpuszczę wszystkie naraz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Otoski są za małe, żeby cokolwiek zniszczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 Przepraszam !!!!! Żle napisalem mam trzy kiryski spiżowe w innym aqa a one są spore stąd mój strach.Ale nad otoskami naprawdę się zastanawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Wow jaka szybkość komentowania .Jestem pod wrażeniem oczywiście pozytywnym.Basteq i ja zawsze czujni Jeszcze jeden taki wpis i potraktuję to jako spam. mod. SzaraMysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Przepraszam !!!!! Żle napisalem mam trzy kiryski spiżowe w innym aqa a one są spore stąd mój strach.Ale nad otoskami naprawdę się zastanawiam. Kiryski również mogą być w ilości 6 Basteq i ja zawsze czujni Proszę nie mieszaj mnie w akcje spamowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 jedyna ryba to kosiarka może pozjadać mchy , otosek lub kirys nic nie popsuje . akwarium śliczne dałbym więcej neonów . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Przepraszam Basteq (ale świeta idą myśle,że SzaraMysz nam wybaczy ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 Kacperek nie chce być nieskromny ale w rzeczywistości wygląda jednak trochę lepiej. Na zdjęciach rośliny są jakieś źółte w rzeczywistości wyglądają dużo lepiej są po prostu zielone.Muszę pokombinować więcej nad aparatem, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Witam wszystkich w akwarium się trochę pozmieniało wyleciał korzeń na jego miejsc eprzyszły nowe rośłinki . To co byłem przyciołem i wyrzuciłem pół wiadra roślin. Doszło CO2 z butli i parka pielęgnic ramirezek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Super,teraz tylko czekać aż roślinki pójdą w górę Skalary piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apnoe Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Szkoda,że wywaliłeś ten korzeń kawał fajnego drewna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 korzeń leży sobie na strychu. Uznałem że zajmuje zbyt dużą powierzchnie dna. Szkoda było 0,7 w/l aby oświetlić korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apnoe Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 korzeń leży sobie na strychu. Uznałem że zajmuje zbyt dużą powierzchnie dna. Szkoda było 0,7 w/l aby oświetlić korzeń. Tylko teraz tak trochę płaskawo się zrobiło - ale to Tobie się ma podobać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 wiem ale po prostu w trakcie przycinki ciąłem wszysto nożyczkami na wysokości 5-10 cm. Myślę że kwestia czasu jak roślinki odbiją . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 Proszę Was o zainteresowanie się tym tematem a zarazem czymś co nie daje mi spokojnie spać: 2x30w-t8-2x39w-t5-jakie-swietlowki-t45133.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 15, 2012 Author Share Posted March 15, 2012 Mineło kilka dni więc wstawię kilka nowych fotek zbiornika: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 15, 2012 Share Posted March 15, 2012 CO2 dozujesz przez filtr bo nie widzę żadnego dyfuzora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted March 15, 2012 Share Posted March 15, 2012 Bardzo mi się podoba akwarium. Jest w nim to co lubię najbardziej, dużo roślin, prosta obsada. Widać jak rozrosły się rośliny i jest o wiele lepiej niż wcześniej. Bardzo fajnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heroin Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Bardzo ładne akwarium, wiesz coś więcej na temat tych skalarów ? Tzn to są zwykła pasiaki czy może jakieś "rasowe", jeśli tak to jakie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 CO2 dozujesz przez filtr bo nie widzę żadnego dyfuzora? CO2 dozuję przez dyfuzor szklany ze spiekeim ceramicznym. W akwarium jest on w samym rogu przy dnie pod filtrem wewnętrznym.Filtr ma grubą gąbkę w którą wpadają nierozpuszczone bąble CO2. Zanim CO2 doleci do wylotu filtra jest praktycznie rozpuszczone(raz na jakiś czas filtr rzuci bąblami CO2, jest to rzadko więc się tym nie przejmuję) Bardzo ładne akwarium, wiesz coś więcej na temat tych skalarów ? Tzn to są zwykła pasiaki czy może jakieś "rasowe", jeśli tak to jakie ? Co do tych skalarów kupiłem je na początku grudnia na giełdzie zoologicznej we Wrocławiu.Nie sądzę żeby były rasowe. Szukałem po prostu skalarów w miarę naturalych (brązowo- oliwkowych) kolorach. Zapłaciłem za nie po 2 złote od sztuki .Były troszkę większe od monety 5 złotowej. Teraz po prawie czterech miesiącach są dwa razy większe. Jedynym minusem tych skalarków jest to że obgryzają mi nowe pędy roślin zwłaszcza heterki (spirulina nie pomogła) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomal_14 Posted March 25, 2012 Author Share Posted March 25, 2012 rośliny z przycinki na alledrogo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 25, 2012 Share Posted March 25, 2012 Brakuje czerwonego akcentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts