Maraca$z Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Co mam robić czy przenieść te rybki do nowego akwa? A czy chociaż roślinki mógłbym przenieść czy na roślinach tez mogą być stadia choroby Jak je dezynfekować ! N początku to chiałem urzadzic nowe akwarium od razu poprostu poprzenisić wszystko wraz z wodą żeby było troche dojrzałej ...ale w tej wodzie jest dużo chemii bo lecze te ryby ...więc to jest bez sesnu także najlepiej nawalć nowej wody z nowym podłożem 1czy drobny piasek czy może lepiej drobny żwir 2jakiś dobry nawóz i w jakiej postaci 3 czy można przełożyć akwarium i jak je zdezyfekować temp do 32 C czy wumoczyć w FMC 4 Macie jakaś dobrą rade że zrobilibyście coś inaczej gdybyście zakłądali od nowa akwa jeśli tak to co ? może mi sie to przyda 5 Co byscie mi radzili trzymać jakie rybki myśle też o krewetkach mam sporo mchu fajnie by im było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Akwarium musi minimum 2tyg odstać potem dopiero mozna rybki wsadzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 no wiem ale rośłinki jakiś nawóz kamyczki już był włożył i zalał wodą na 2 tygodnie lepiej teraz grzebać sie w tym niż pożniej jak coś bedzie w tym pływać Prosze o odpowiedzi na pytania o których wyżej napisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Co mam robić czy przenieść te rybki do nowego akwa? A czy chociaż roślinki mógłbym przenieść czy na roślinach tez mogą być stadia choroby Jak je dezynfekować ! N początku to chiałem urzadzic nowe akwarium od razu poprostu poprzenisić wszystko wraz z wodą żeby było troche dojrzałej ...ale w tej wodzie jest dużo chemii bo lecze te ryby ...więc to jest bez sesnu także najlepiej nawalć nowej wody z nowym podłożem 1czy drobny piasek czy może lepiej drobny żwir 2jakiś dobry nawóz i w jakiej postaci 3 czy można przełożyć akwarium i jak je zdezyfekować temp do 32 C czy wumoczyć w FMC 4 Macie jakaś dobrą rade że zrobilibyście coś inaczej gdybyście zakłądali od nowa akwa jeśli tak to co ? może mi sie to przyda 5 Co byscie mi radzili trzymać jakie rybki myśle też o krewetkach mam sporo mchu fajnie by im było 1. to już zależy co Ci się podoba. pod piasek można dać ziemię żeby rosły lepiej rosły 2. to zależy jakie masz rośliny, no i czego im brakuje, Oczywiście czy masz odpowiednie oświetlenie, bo bez tego to będzie porażka z glonami. 3. nie rozumiem pytania. 5 . stadne: neony, razbory galaxy, itd przejrzyj przykładowe osady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 dzięki za odpowiedzi a w pytaniu 3) czy można przełożyć rośliny z zainfekowanego akwarium i jak je zdezyfekować temp do 32 C czy wumoczyć w FMC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Wystarczy jeżeli przełożysz rośliny do tamtego akwa i podkręcisz temp do 33- 34 stopni wtedy choroba sama ginie, a skoro nie masz tam zwierząt to nikomu nie zaszkodzi, trzymaj taką temp przez 2 dni i to wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Najprosciej bedzie jak zrobisz tak: 1. Odpal nowe akwarium z roslinami, żwirem i grzalką. Niech woda sie fitruje. Na poczatek podkrec temp tak jak Danielek radzi. Pozniej zmniejsz do temperatury w jakiej bedziesz trzymal ryby. 2. Wylecz rybki w starym akwarium i poczekaj az mina 2 tygodnie. W tym czasie ryby nabiora sił. 3. Po 2 tygodniach przenos stopniowo rybki do nowego akwarium. Zrób to najlepiej w 3 partiach co pare dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted February 28, 2009 Author Share Posted February 28, 2009 heh tak zrobię tylko muszę kasę jakoś wydobyć na żwirek trzeba z 3 worki przynajmniej .....heh no i nie wiem jaki wybrać w mniejszym akwa mam piasek ale to chyba nie to chociaż jak jej nowy bez zanieczyszczeń to fajnie to wygląda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts