bullseye Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Na wstępie: Cześć wam jestem nowy i mam nadzieję że dział dobrałem odpowiedni) A teraz szybkie pytanie, mam małe akwarium 15L, w sam raz dla jednego Bojownika i dwóch małych roślinek. Chciałbym do podświetlenia użyć zimnej katody CCFL koloru niebieskiego oraz około 10 diod LED białych (ciepłych), i tutaj mam pytanie do was, o ile roślinką to przeszkadzać nie będzie o tyle martwię się o rybkę, czy takie światło z katody jest zdrowe dla niej ? W ciągu dnia oświetlenie to okno przez które ładnie wpadają promienie słońca wprost do akwarium, natomiast w nocy chciałbym użyć ten energooszczędny zestaw. Nada się ? szczupak: No niestety zły dział dobrałeś.... przenoszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Na 15L to spokojnie pasek led z trzema-czterema diodami starczy, żeby nie było za jasno. Rośliny i ryby w nocy odpoczywają a za jaskrawe światło nie jest zalecane na oświetlenie nocne. A katoda jak będzie za jasna zawsze można kawałek przemalować na czarno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullseye Posted December 20, 2011 Author Share Posted December 20, 2011 Szkoda, no tak za jasno być nie może Zrobię więc 8 diod by było symetrycznie na niższym napięciu i tyle. PS. Po czym bojownik odpoczywa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 No źle ująłem. Śpi po ciężkim dniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts