Martha Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Czy jest ktoś na tym forum kto się zajmuje akwarystyką morską? Lub ma o niej jakieś pojęcie? Chciałabym wiedzieć jakie minimalne akwa, jakie rybki dla początkującego, jaki sprzęt bo kompletnie nic o tym nie wiem, a mnie zainteresowała. I jakie minimalne koszty? Dziękuję za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Witam może nie jestem ekspertem i nie trzymam ryb morskich ale coś tam wiem ....... Zbiornik można zrobić mały kwestia tego co tam chcesz trzymac Jak coś małego to Koniki morskie I jakieś krewetki może I wiadoma sprawa polipy oraz ukwiały Tanim kosztem tego nie da się zrobić to zawsze jest droższe niż akwarystyka słodkowodne bo i więcej sprzętu (odpienicz ,mixer wapienny) no i woda tylko i wyłącznie z RO bo kranówa się nie nadaje Do tego ceny zwierząt . Już na starcie wydasz sporo kasy no i utrzymanie będzie też sporo kosztować Im większy zbiornik tym większe wydatki to oczywiste Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 I jakie minimalne koszty? jakiś czas temu to wałkowałem tutaj między innymi, koszt na start to minimum 8-10 tys. przy zbiorniku jak dobrze pamiętam 350-400L wtedy wałkowaliśmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martha Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Ooo...to drogo Ale ja bym wolała mniejsze może koło 60l. Jaki sprzęt jest potrzebny oprócz odpieniacza?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 żeby zrobić fajne akwa morskie w 60 litrach trzeba wydać jakieś 1500-2000 złotych sam osprzęt jest bardzo drogi... Filtr odwróconej osmozy, odpieniacz, itp... za taką kasę wolałbym słodkowodne pożądne zrobić ja na początek morskiego akwa nie polecam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Jak chcesz stawiać solniczkę to proponuję minimum 100l. W 60 ciężko utrzymać parametry , i oczywiście bardzo mało życia wpuścisz, więc to się mija z celem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 60l to krewetkarium słonowodne może być. ale na jakieś trochę lepsze rybki to min.150l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martha Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Aha, dzięki. Chyba sobie to daruje. A na większe akwa niż 60l w moim mieszkaniu nie ma możliwości...w przyszłym miesiącu będe robić akwa 54l z biotopem Ameryka Południowa i na razie mi to wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 to samo zrobiłem jak usłyszałem że akwa 120l morskie kosztuje 4 kafle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts