Chrysler24 Posted December 17, 2011 Share Posted December 17, 2011 Witam wszystkich Jestem tutaj nowy i prosze o pomoc!!! Prowadze akwarium juz 5 lat i do tej poru nie mialem wiekszych klopotów. Mialem choroby ale zawsze sobie radzilem. Tym razem nie mam pojecia co to moze byc. Akwa 300L , ph 7.5 , 40 rybek,dzisiaj zdechly 3 ryby Objawy - ryby ocieraja sie o kamienie , bledna , chowają sie i nie plywaja , na samym końcu wyskakuje im czerwona wysypka w okolicy pyszczka i zdychają.... Choroba bardzo szybko postepuje jestem zrozpaczony Ratujcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
weterynarz*zootech Posted December 17, 2011 Share Posted December 17, 2011 Witam . Najprawdopodoniej to jakiś grzyb. Ryby musiałby się zarazić z dostarczeniem nowych roślin, ryb, czy podczas podmiany wody. Chociaż bez zdjęcia nie jestem pewien. Może to być także skrajny niedobór witamin ( A, B1,B12 ) powodują wybroczyny na ciele , apatię, anemię czy nieregularne ruchy. Skoro się pocierają , to myslę iż może je to swędzić. Obstawiałbym raczej na grzyba. Teraz już raczej nic nie zrobisz. Ale jutro rano jedź do zoologicznego i kup MFC 2000 albo Abioseptynę. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrysler24 Posted December 18, 2011 Author Share Posted December 18, 2011 Siama dzieki za szybką odpowiedz zaraz jade do sklepu - kupie abioseptyne. A co bys powiedział na Omniforte z firmy sera , podobne zastosowanie a mam na miejscu w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrysler24 Posted December 18, 2011 Author Share Posted December 18, 2011 Tak sie zastanawiam ,bo juz od jakiegos czasu (dokladnie od tygodnia) robię kąpiel dlugotrwałą w cmf. Co gorsza jak na razie chyba nie ma poprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted December 18, 2011 Share Posted December 18, 2011 Skoro szybko się rozprzestrzenia, to wydaje m się że musi być to choroba bakteryjna , żadne grzyby, przywry itp nie atakują wielu ryb , tylko ryby osłabione. ja bym zaryzykował i podał bactopur - jak gdzieś to dostaniesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrysler24 Posted December 18, 2011 Author Share Posted December 18, 2011 Dzieki za szybka odpowiedz. Narazie kontynuje leczenie mcf - nie za skutecznie ale moze cos jest lepiej - z drugiej strony moze sie tylko łudze i sobie wmawiam - nie wiem. Mam na półce omniforte sery tego tez chcialem spróbowac - kilka razy zadzialal,moze i tym razem da rade. Jak nie to jade po bactopur. Mam jeszcze dwa pytania 1, Czy jak uzywam tych lekow moge razem z tym dodać soli aby odkazik zbiornik,wode i ryby?? 2, mam wlanu mcf , a chciałbym teraz zmienic lek , to jak przejsc z jednego na drugi?? Tak aby ryby na tym nie ucierpialy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Aby usunąć lek przefiltruj wodę przez węgiel aktywny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts