jarek Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Witam. Mam pytanie odnośnie osadu czy coś w tym rodzaju na liściach moich roślin w akwarium.Roślinka to hygrophila thailand. Od czego brązowieją liście? Mam ja od 10 dni i z dnia na dzień coraz bardziej jest to widoczne. Akwarium 112l. Rośliny-hygrophila thailand Podłoże-żwirek kwarcowy Parametry wody: pH-6,8 TwO-7 TwW-4 NO2-0 NO3-25ml/l Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Ja mam obecnie krzeczek plastikowy.Musze kupować co miesiąc nową roślinke bo też się tworzy brązowy osad.Może to są jakieś glony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 A jakie masz oświetlenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Co miesiąc nowa roślinka ??? jaki sens te glony to nic innego jak brak światła Raz to z roślinki plastikowej można zmyć szczotką A dwa to roślinka żywa była by lepszym rozwiązaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted February 26, 2009 Author Share Posted February 26, 2009 To wiec co to jest? Glony? Jak temu zaradzić? A jeżeli ktoś mówi o świetle to niech się wypowie do końca! Bo u mnie średnio 12h na dobę jest.Orginalne oświetlenie w akw. wymienione na świetlówki san+marin Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Wypowie do końca ??? właściwie to takich tematów jest na forum ze 100 i na pewno ktoś tam wypowiedział się do końca ..................Wystarczy poszukać . To ze masz mało świtała nie znaczy ze za krótko świeci powinno go być przynajmniej 0,4 w na litr wody Do tego jak masz sztuczne rośliny to czemu się dziwisz ze masz glony Bo niby co ma zużyć substancje odżywcze z wody jak nie glony Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 shadow2525 pisze To ze masz mało świtała nie znaczy ze za krótko świeci powinno go być przynajmniej 0,4 w na litr wody Do tego jak masz sztuczne rośliny to czemu się dziwisz ze masz glony Bo niby co ma zużyć substancje odżywcze z wody jak nie glony... Po pierwsze: Napisałem ze posiadam odpowiednie oświetlenie Orginalne oświetlenie w akw. wymienione na świetlówki san+marini o ile mi wiadomo oświetlenie jest odpowiednio dobrane do litrażu akwarium. Oblicz sobie i na pewno wyjdzie twoje 0,4w Po drugie:Nic nie pisałem ze mam sztuczne rośliny! Wręcz przeciwnie. Może zuzi xD tak napisała/napisał.Przeczytaj dokładnie zanim odpiszesz na post. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 Tak ja mam szczuczną roślinke, ponieważ jak kupiłam zywą to mi się woda mętna zaczęła robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted February 28, 2009 Share Posted February 28, 2009 jak woda może Ci mętnieć od żywej roślinki? Nonsens. Wodę masz mętną bo masz nieprzystosowane akwarium do rybek (czyt.kula) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Kiedy pierwszy raz założyłam akawa to kupiłam żywą roślinke.Po paru godz. Woda była mętna.Akwa było już kiedyś urzywane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 zrobiła się mętna bo było świeżo zalane, a nie dlatego że włożyłaś roślinkę. dojrzewająca woda mętnieje i to jest bardzo dobrze. źle jest natomiast jak wlewasz wode, wkładasz sztuczny krzaczek i wrzucasz rybkę. w takim wypadku nie ma pożytecznych bakterii rozprawiajacych się ze związkami azotu i nie zachodzą żadne procesy biochemiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Czyli mam kupić żywą??? Jak tak to jaką byście mi zaproponowali? Moje małe akwa ma ok.3 litry. Jaka by była odpowiednia?A czy mój ślimak roślinki nie zje?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 a masz tam w tych 3 litrach tylko ślimaka czy coś jeszcze? bo jak masz jeszcze rybkę, to nie ma co dyskutować o roślince bo sie nie zmieści z tej prostej przyczyny że sama rybka już się nie mieści. ślimak zależy jaki, ale jeśli go karmisz, to raczej nie zje rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrick95 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Do tak małego akwa to polecałbym mech jawajski.Mam nadzieje ze to 3 litry to nie jest kula Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 To wiec co to jest? Glony? Jak temu zaradzić? A jeżeli ktoś mówi o świetle to niech się wypowie do końca! Bo u mnie średnio 12h na dobę jest.Orginalne oświetlenie w akw. wymienione na świetlówki san+marin Ja uważam ,że są to okrzemki. Na roślinach powstaje gęsty , brązowy nalot który powodują glony. Powodem jest zbyt mało światła. Okrzemki zwalczać można tylko poprzez zwiększenie oświetlenia. Czasem okrzemki pokazują się zimą gdy dzień jest krótszy i mimo sztucznego światła jest o zbyt mało , późną wiosną czasem to zjawisko zanika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 tak jest to kula ale niedługo zmnienie ją na akwa. mam w niej parkę gupików,ślimaka ampularie i żabę karlika szponiastego. W niej ryby mają dużo swobody.Jak chcecie przyślę zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 tak jest to kula ale niedługo zmnienie ją na akwa. mam w niej parkę gupików,ślimaka ampularie i żabę karlika szponiastego. W niej ryby mają dużo swobody.Jak chcecie przyślę zdjęcie. Nie nie wysyłaj zdjęcia , sam opis jest szokujący, a co dopiero zdjęcie. 3 litry Ryby tobie jeszcze nie chorują i nie zdychają ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzi xD Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Teraz już mam 6l xD i ładną nową roslinke, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts