ch.anka Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Witam, Tydzień temu założyłam akwarium 200L, wymiary 100x50x40. Rośliny sztuk 6 (jak będzie trzeba dokładne info to siądę i poszukam), korzeń, zatopiony statek, gliniany wazonik oraz kilka muszli które raczej wyciągnę bo napisano mi tu na forum że to zły pomysł. Mam w nim 2 grzałki 150W, napowietrzacz, filtr Turbo Filter 650 (Aquael) - tu chyba też coś mocniejszego kupię. Skombinowałam sobie taki zestaw: - gurami plamiste (1+3) - gurami mozaikowe (1+3) - molinezja (6 szt) - neonki lub danio (30 szt) - kiryski (6 szt.) Pływają w nim już 2 glonojady (chyba glonojady niebieskie) - pozostałość po starym akwarium. Proszę o porady, czy taki zestaw jest ok, czy rybki się nie zjedzą nawzajem etc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Na pewno nie dwa gatunki gurami . Molinezji daj dwie samiczki i samca . Filtr do wymiany . Dokup roślin. Więcej kirysków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted December 9, 2011 Author Share Posted December 9, 2011 na pewno nie dwa gatunki gurami . Molinezji daj dwie samiczki i samca . Filtr do wymiany . Dokup roślin. Więcej kirysków. Ile max gurami widzicie w takiej wielkości akwarium? Bardzo mi się te ryby podobają ale tez nie wiem jak je zestawić żeby było ok, to ze 1 samiec to wiem, ale ile max samic może z nim być? Więcej roślin także jest w planie, ale na razie nie mam na to czasu, rybki chciałabym wpuścić za jakieś 2 tygodnie to mam jeszcze troszkę czasu. Ile kirysków - 10 czy więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 2 glonojady (chyba glonojady niebieskie)Może masz zbrojniki niebieskie (zwane potocznie glonojadami) http://www.superakwarium.pl/glonojad-zb ... id799.html kirysków możesz z 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted December 9, 2011 Author Share Posted December 9, 2011 2 glonojady (chyba glonojady niebieskie)Może masz zbrojniki niebieskie (zwane potocznie glonojadami) http://www.superakwarium.pl/glonojad-zb ... id799.html kirysków możesz z 10 Tak, wygląda na to że to są zbrojniki niebieskie Powiedzcie mi jeszcze proszę co z gurami, bo chciałabym ich tam z 8... ile samców ile samic? Czy jak będę mieć tych 8 gurami to czy 6 molinezji to przesada? Czy 30 szt danio albo neonków to nie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Moim zdaniem max. 1+3 gurami . DAj 15 kirysków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Neonków 30 to moze być za dużo. Daj 20-25 . Zgadzam się z poprzednikiem, że nie 8 gurami tylko 1+3 molinezji 1+2 kirysków 10-15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted December 9, 2011 Author Share Posted December 9, 2011 Moim zdaniem max. 1+3 gurami . DAj 15 kirysków. Gdzieś wyczytałam że mogę zrobić dwa zestawy gurami (mozaikowy 1+2 oraz dwuplamisty 1+2) czy tak jest ok? Molinezja - 1+2 - ale co? 2 samiczki czy 2 samce? bo na górze ktoś pisał o 2 samiczkach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Molinezja - 1+2 - ale co? 2 samiczki czy 2 samce? bo na górze ktoś pisał o 2 samiczkach...1 samiec + 2 samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch.anka Posted December 9, 2011 Author Share Posted December 9, 2011 Molinezja - 1+2 - ale co? 2 samiczki czy 2 samce? bo na górze ktoś pisał o 2 samiczkach... 1 samiec + 2 samice Ok, dzięki Mam już ustalony skład: gurami mozaikowy 1+3 molinezja 1+2 neonki 20 kiryski 15 glonojadki już są Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Mam już ustalony skład: gurami mozaikowy 1+3 molinezja 1+2 neonki 20 kiryski 15 glonojadki już są Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Ta obsada jest ok. Czekam na efekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts