Jump to content

Pilnie potrzebuję pomocy [72l](oświetlenie)


bunny07
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Problem polega na oświetleniu w akwarium 72l., świetlówka 1x15W.

Wczoraj chcąc zaświecić świetlówkę, napotkałem problem, mianowicie światło się nie włączyło. Ściągnąłem pokrywę, na brzegach świetlówki ukazał się pomarańczowy, mocno przygaszony kolor. Pomyślałem, pewnie do wymiany. Dzisiaj kupiłem, wsadziłem i lipa. To samo co wczoraj. Włączając świetlówka zapala się na mniej niż sekundę i gaśnie powracając do koloru pomarańczowego. I teraz kieruje pytanko do was drodzy forumowicze, co mogło paść?! Sprawa jest dość pilna z tego względu, że wieczorem wyjeżdżam na kilka dni i muszę koniecznie to zrobić. Szukałem na forum podobnego problemu, jednakże nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Twoje 15W wskazuje na świetlówkę 44cm T8 na stateczniku i starterze.Spróbuj zaświecić ją przekręcając starter podczas rozbłysku( świetlówka jak odpali i jest sprawny dławik powinna świecić i po wyjęciu startera). Jeśli Ci się uda to wymień starter jeśli nie to masz niesprawny dławik.Kolejna opcja to wywalenie dławika i startera i przejście na elektronikę

viewtopic.php?f=40&t=31123

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...