mami Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Witam . Mam pare mieczyków, samica jest czerwona, a samiec ciemno pomarańczowy, prawie, że czerwony . Mam od nich narybek , małe są koloru pomarańczowego i takiego ciemnego, siwego. I tu moje pytanie, czy jeżeli obydwoje rodziców są barwy czerwonej, czy jest możliwe, że niektóre młode mogą mieć inny kolor (nie czerwony lub pomarańczowy)? Pozdrawiam. mod.- Ostrzeżenie za pisownię. Zamykam temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Witam . Mam parę mieczykow samica jest czerwona a samiec ciemno pomaranczowy prawie ze czerwony . Mam od nich narybek , male sa kolory pomaranczowego i takiego ciemnego siwego. i tu moje pytanie czy jezeli obydwoje rodzicow sa barwy czerwonej czy jest mozliwe ze niektore mlode moga miec inny kolor (nie czerwony lub pomaranczowy)? pozdrawiam Ta ich rodzice byli inni, a może nawet rodzice rodziców Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Tak, potomstwo może być innego koloru. Poczytaj trochę o prawach Mendla (dość przystępnie wytłumaczone tu.: http://edunauka.pl/biomolmendel.php). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mami Posted December 1, 2011 Author Share Posted December 1, 2011 Dzięki za odpowiedzi, już się bałam, że jakieś mutanty czy coś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts