Jump to content

[125] Oświetlenie


koperbart
 Share

Recommended Posts

Witam :)

Baniak : Juwel Rio 125

Oświetlenie Juwel 2x18w

Grzałka 200w

Filtr Fluval U3

 

Mój problem jest taki ze założyłem nowe swietlówki (oryginalne Juwela warm i day light 18w 590mm) i gdy zapalaja sie to po 10-20s gasna... wyjme wtyczke z czasomierza włoze jeszcze raz to sie rapala i gasna po chwili...Stare chodzily jak nalezy zapalay sie i swiecily ciagle.

Co moze byc nie tak ?? Wina swietlówek??

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi...

Link to comment
Share on other sites

Jakie masz stateczniki? magnetyczne czy elektryczne?

Wydaje mi sie ze to elektryczne bo belka (oryginal JUWEL'a) nie ma zadnego startera a tym sie właśnie różnią od magnetycznych ze nie maja startera?

Tak masz elektroniczny statecznik.

Sprawdź czy styki są czyste tzn nie zaśniedziałe.

Możesz odwrócić świetlówkę zamieniając styki. Elektroniczne stateczniki dobrych firm mają wyłącznik oporowy. Odłącza zasilanie jak napotka opór. Dobre rozwiązanie gdy wypala się świetlówka. Lecz gdy świetlówka jest gorszej jakości to nie startuje wcale.

Pomiń włącznik czasowy i wepnij się w gniazdo bezpośrednio. Pomoże to wyeliminować włącznik czasowy.

Zamieniłeś świetlówki na dwie identyczne jakie były? Na innym forum forumowicz miał problem ze świetlówkami miał klasę A i B (daylaight i fluora obie firmy osram) gdy dał jednakową klasę problem miną a był podobny do twojego.

 

Statecznik też może być uwalony odłącza zasilanie gdy się przegrzewa.

Link to comment
Share on other sites

Jakie masz stateczniki? magnetyczne czy elektryczne?

Wydaje mi sie ze to elektryczne bo belka (oryginal JUWEL'a) nie ma zadnego startera a tym sie właśnie różnią od magnetycznych ze nie maja startera?

Tak masz elektroniczny statecznik.

Sprawdź czy styki są czyste tzn nie zaśniedziałe.

Możesz odwrócić świetlówkę zamieniając styki. Elektroniczne stateczniki dobrych firm mają wyłącznik oporowy. Odłącza zasilanie jak napotka opór. Dobre rozwiązanie gdy wypala się świetlówka. Lecz gdy świetlówka jest gorszej jakości to nie startuje wcale.

Pomiń włącznik czasowy i wepnij się w gniazdo bezpośrednio. Pomoże to wyeliminować włącznik czasowy.

Zamieniłeś świetlówki na dwie identyczne jakie były? Na innym forum forumowicz miał problem ze świetlówkami miał klasę A i B (daylaight i fluora obie firmy osram) gdy dał jednakową klasę problem miną a był podobny do twojego.

 

Statecznik też może być uwalony odłącza zasilanie gdy się przegrzewa.

 

Zamieniałem miejscami, o 180st i tak samo było...Dzis wziąłem wpiełem nowa Day-lite ze stara day-lte i działały. wpiełem warm-lite ze stara day-lite czy warm-lite bylo to samo... Przyjrzałem sie tej nowej Warm-lite i ma ona pęknicie wzdłuż ok 1cm ktore wyczuwam pod paznokciem ze jest różnica płaszczyzn. Napisałem do sprzedawcy juz w tej sprawie.

Jak narazie swiece nowa Day-lite ze stara Warm-lite. I czekam na clipsy zeby zamontować nowe 2x24w T5.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...