eka Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Bardzo proszę o pomoc. Padają mi rybki. Mam akwarium 100l.Miałam 1 glona,2 skalary,2 sumiki i jedną neonke. Dwa tygodnia temu kkupiłam 4 neonki,1 żółtego glona ,2 kosiarki i 2 górami. Wczoraj padł mi sumik,a dziś 1 skalar. Paru dni wcześniej zaobserwowałam,że sumiki pływał z góry na dól w szalonym tempie,a dzień przed padnięciem sumiki i skalar chowały się przy pompce w kącie akwarium przy powierzchni wody. Zauwazyłam też,że na tułowi mają białe małe kropeczki,a płetwy posklejane. Chorego skalara atakują gurami.BARDZO PROSZE O RADE!!!!CO MAM ROBIĆ????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Podaj wymiary zbiornika, najlepiej zrób zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eka Posted November 24, 2011 Author Share Posted November 24, 2011 mam akwarium 100l.A zdjęcie niestety nie mogę dolączycz Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Kiedy założyłaś baniak i po jakim czasie wpuściłaś rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Panowie.Co wy tworzycie?Po co te pytania? Z opisu jasno wynika,że ryby mają ospę. W większości nie nadają się do tego litrażu. Jestem pewny,że parametry wody są tragiczne i akwa nie dojrzało,ew.jest bardzo zaniedbane(brak podmian,odmulania,itd.). Co poradzić autorowi tematu? Na początek podmiana 40% wody,niestety chemia-FMC(zgodnie z zaleceniami zawartymi na ulotce),podniesienie temp.do 30C,maksymalne napowietrzanie. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
eka Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 Przepraszam ,że długo nie pisałam. Akwarium, założyłam prawie 2 lata temu. Ale rok temu miałam ten sam problem. Wtedy całkiem zmieniłam wodę i zapuściłam nowych mieszkańców. I wszystko było OK. Dopóki nie kupiłam nowych rybek. Czy mogłam kupić chorych rybek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Jest duże prawdopodobieństwo... Jest duże prawdopodobieństwo, a nawet pewność 100%, że tym wpisem zarobiłeś prezent. Ostrzeżenie za spam. mod. SzaraMysz Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Jest duże prawdopodobieństwo że wlewając wodę z woreczka dałeś zarodki bakteri . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Skoro za takie rzeczy dostaje się ostrzeżenia to to cofam. Nie ma takiego prawdopodobieństwa! Teraz lepiej i zgodnie z prawdą? 123patryk, Ty lepiej skasuj post, bo zaraz też dostaniesz ostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Ostrzeżenia powinni dostać wszyscy, którzy wpisali się po sławek121. Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts