Larousse Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Jak w temacie :< Nie mam pojęcia co się dzieje. Rybka z dnia na dzień dostała wytrzeszczu a potem zaczerwienił się jej pyszczek i wydłużył w rurkę jakby ciągle robiła : o Mam nadzieję, że to nic zaraźliwego. Oprócz chorej brzanki w akwarium siedzą: - około 20 sumatrzańskich brzanek - 6 kirysków - 4 zbrojniki niebieskie - 3 czerwone brzanki - z 6 purpurowych brzanek - 3 brzanki pióropuszowe - 3 bocje pręgowane - 3 brzanki pięciopręgie. to tak na oko, bo ostatnio mi te małe świniaki urżneły jednej ogonek przy samym zadku a inne zazwyczaj padały od problemów z pęcherzem pławnym :< Akwa ma ok. 130l Filtr i napowietrzanie chodzą 24 na dobę. Nie podmieniam wody, ale mam jakieś coś. Woreczek co rozkłada azotany i pomaga w niwelowaniu tego całego toksycznego syfu w wodzie co mógłby być. Parametrów wody nie znam. Temperatura w akwa - 25 stopni. Reszta rybek jest zdrowa jak... ryba xd oprócz jednej jeszcze co zauważyłam, że znowu ktoś podciął ogonek : | Małe złośliwce. Jak nic się nie dzieje to cisza i super a jak już zaczną się dziobać to lawinowo. Może to samczyki purpurowe, bo przywdziały barwy "wojenne" i "niszczą" wszystko na swojej drodze xd Dołączam zdjęcia chorej brzanki: http://imageshack.us/g/406/14578146.png/ Starałam się zrobić dobre zdjęcia, ale gdzieniegdzie mi coś wparowało. I proszę nie pisać nic w stylu: "debil! Kretyn! Za dużo rybek! Zła obsada. Kij ci w oko! Spadaj na Bahamy. Podmieniaj wodę o 150% tygodniowo" ;p Bo pytanie dalej dotyczy chorej brzanki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szosti Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Cytat ze stronki superakwarium: Brzanka sumatrzańska Warunki hodowlane Akwarium z wolną przestrzenią do pływania. Brzanka sumatrzańska preferuje wodę miękka i kwaśną, pH 6,5-7. Są wrażliwe na zbyt dużą ilość produktów przemiany materii w wodzie. Dlatego należy dokonywać częstych, ale w małych ilościach podmian wody. Piszesz, że nie podmieniasz wody..... Co to za choroba - nie wiem.... doszukiwałbym się w (niestety) przerybieniu oraz z braku podmianek wody - Zbyt "toksyczna" woda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larousse Posted November 23, 2011 Author Share Posted November 23, 2011 Ale właśnie taki jest problem, że sumatry trzymają się bardzo dobrze :/ To są najbardziej wytrzymałe rybki jakie miałam. Nie padają i w ogóle. Najgorzej z tymi purpurowymi właśnie. Co chwilę coś. Teraz ten wytrzeszcz. Nie wiem o co chodzi. Reszta rybek jest w świetnym zdrowiu i stanie. Dziś się nawet dwie brzanki pobiły o kokosa xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts