Nantai Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Mam akwarium 112 litrów profilowane. Posiadam świetlówki 2x20 W. Czy warto dorzucić jeszcze jedna świetlówkę o mocy 24 W? Rozglądałem się i znalazłem to: http://allegro.pl/dmr-oswietlenie-dodat ... 29838.html , ponieważ nie chciałbym ingerować w pokrywę. Proszę o rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Wszystko zależy od rodzaju roślin, które masz/chcesz mieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted November 10, 2011 Author Share Posted November 10, 2011 No właśnie co do roślin to słyszałem, że podobno do tych najbardziej wymagających, dodatkowo oprócz światła potrzebne jest CO2. Ja nie mam w planach bimbrowni, dlatego moje pytanie brzmi czy same świetlówki wystarczą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Przy takim oświetleniu (standard +dodatkowe) możesz spokojnie założyć holendra. Tylko jak będziesz miał takie oświetlenie to MUSISZ mieć coś co będzie podawać CO2 do akwarium. W przeciwnym wypadku będziesz mieć spory wysyp wszelkiego rodzaju glonów. Wiem z własnego doświadczenia że naprawdę przy oświetleniu koło 0,5W/l po prostu trzeba mieć jakieś ustrojstwo do CO2. Jak to mi ktoś kiedyś powiedział: "[...]aby rosła sałata potrzeba oświetlenia,CO2 i nawozów,brak któregoś spowalnia wzrost roślin ,a w nie których przypadkach powoduje glony." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted November 10, 2011 Author Share Posted November 10, 2011 Mam świetlówki hagen 20 W, sun i aqua. Jaka mogę dorzucić do nich T5? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Nie tak dawno temu zaprzyjaźniona mi osoba podała mi bardzo pomocny link http://saurama.aqua-web.org/index.htm Poszukaj sobie taką aby Ci odpowiadało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts