Zucek99 Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 Witam! Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość, jestem zapalonym terrarystą i myślę o hodowli krewetki/raka. Myślę o akwarium ok.10l i w związku z tym muszę mieć jakiś napowietrzacz, jako, że będzie to małe akwarium więc myślę o samoróbce. Więc: 1. Czy może to być taka pompka(przerobie ja aby się trzymała na wodzie(przylepki itd)i dodam dłuższy wężyk)? 2. Czy mogę ją przerobić w ten sposób na napowietrzacz? Z góry dziękuje i pozdrawiam! EDIT: Zapomniałem się zapytać czy będzie ona się sprawdzać na 4 akmulatorkach AA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 He he - myślisz że to podziała dłużej niż 5minut? Nowa małą pompka napowietrzająca kosztuje 15zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 Napowietrzacz... Ci potrzebny jest filtr a nie napowietrzacz. Proponował bym Ci kupić akwarium 25 litrów bo w 10 litrach to nie powalczysz...będą same problemy i szybko akwarystyka Ci zbrzydnie. Jeśli chcesz mieć krewetki to proponuje Ci kupić filtr wewnętrzny na 25zł i Kawał gąbki i zrobić sobie filtr hamburski. Jeśli nie dysponujesz teraz żadnymi funduszami to zaczekaj, uzbieraj...powoli, a później kup sprzęt, nie kombinuj ze sprzętem robionym na stronie "spryciarze.pl" szkoda nerwów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeGo Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 oczywiscie ze lepiej kupić napowietrzacz czy tez filtr niz takie samo róbki szkoda ze przesylki nie sa darmowe bo bym wam mogl wysylac grzałki filtry i napowietrzacze bo u mnie w robocie tego sporo jak i u mnie w pewnicy mam chyba 3 filtry 2 napowietrzacze jeszcze grzalki i inne pierdola juz nawet do domu tego nie znosze bo mi nie tzreba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 He he - myślisz że to podziała dłużej niż 5minut? Nowa małą pompka napowietrzająca kosztuje 15zł Ja tak myślę ja zrobiłem sam pompę tylko z 10 razy większą i działa do dzisiaj. Jedyny problem jaki jest to załatwienie chłodzenia silnika ale idzie to rozwiązać za pośrednictwem miedzianej rurki. Silnik tamten jest za słaby i łopatki są za mało szczelne względem obudowy co wiąże się ze stratą ciśnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 He he - myślisz że to podziała dłużej niż 5minut? Nowa małą pompka napowietrzająca kosztuje 15zł Ja tak myślę ja zrobiłem sam pompę tylko z 10 razy większą i działa do dzisiaj. Jedyny problem jaki jest to załatwienie chłodzenia silnika ale idzie to rozwiązać za pośrednictwem miedzianej rurki. Silnik tamten jest za słaby i łopatki są za mało szczelne względem obudowy co wiąże się ze stratą ciśnienia. W takim razie powiedz jak mają się koszty budowy takiej samoróbki, takiego napowietrzacza do napowietrzacza za 15 czy tam 25 zł ze sklepu? Kolejna sprawa - estetyka, wydajność...? Jest sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 Sensu może i nie ma ale jest to możliwe nawet za hmm 4zł i jeśli ma się jakiś silnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zucek99 Posted November 8, 2011 Author Share Posted November 8, 2011 To znaczy, że nie mam tego robić? Czyli mam szukać filtru napowietrzającego czy jak?? PS jak bym dał trochę większe akwarium to mógłbym trzymać tam krewetki i raka marmurkowego?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zucek99 Posted November 8, 2011 Author Share Posted November 8, 2011 Witam po raz kolejny Wygrzebałem w necie i na allegro ten oto napowietrzacz (ACO-2201) jest on dość tani a zależy mi na kasie I mam pytania: Czy on jest cichy? Czy się go umieszcza w wodzie? Czy się szybko nie "rozpadnie" (jest dosyć tani więc wszystkiego się można spodziewać ) Pozdrawiam! Ja witam po raz pierwszy i mam nadzieję,że jako mod ostatni. Jeżeli od napisania ostatniego posta nie upłynęły 24godziny,to używamy opcji Edytuj. Tym razem tylko upominam-Sławek121. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 To znaczy, że nie mam tego robić? Czyli mam szukać filtru napowietrzającego czy jak?? PS jak bym dał trochę większe akwarium to mógłbym trzymać tam krewetki i raka marmurkowego?? Bez kitu po co ta dyskusja? Prawie każdym filtrem można natlenić akwarium Mógłbyś,ale wątpię czy z rakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts