Jump to content

Korzeń do akwarium.


19osa98
 Share

Recommended Posts

Kilka dni temu dodałem temat w sprawie mojego nowego akwarium 45l. Dałem zdjęcie i stwierdziliście, że mam dać naturalny korzeń. Wszystko jest ok. Mam korzeń. Poszedłem do lasu i szedłem wzdłuż rzeki, bo tam zawsze jest mnóstwo połamanych drzew, korzeni itp. Znalazłem jeden. Cudowny, idealna wielkość, to może być klon, wierzba płacząca lub jesion (tych drzew najwięcej rośnie w pobliskim lesie). Teraz rodzi się pytanie. Korzeń kilka tygodni, a może nawet miesięcy leżał w wodzie. Po mimo tego nadal trochę unosi się na w wodzie tzn. nie tak jak normalne drewno, że wypływa, ale trochę ma wyporność. Najpierw oskubałem go z brudów, wyszorowałem starą szczotką i gotowałem w wodzie z solą jakąś godzinę. Przy tym dużo powietrza uciekło i było lepiej. Później cała noc leżał w zimnej wodzie z solą. Rano jeszcze trochę unosił się na wodzie. Czy warto jeszcze ze 2 razy wygotować, żeby nie unosił się? Może macie jakieś inne sposoby na to ? Z góry dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Korzeń kilka tygodni, a może nawet miesięcy leżał w wodzie.

Co nie świadczy o tym, że korzeń jest martwy.

 

Najpierw oskubałem go z brudów, wyszorowałem starą szczotką i gotowałem w wodzie z solą jakąś godzinę. Przy tym dużo powietrza uciekło...

Bo się najnormalniej na świecie gotował? Razem z sokami wewnątrz? ;)

 

Jest giętki czy twardy i kruchy ten korzeń?

 

Zresztą, ja w każdym bądź razie. Najpierw bym go wysuszył, dopiero potem gotował ;).

Link to comment
Share on other sites

Ahaed. No gotował się. Jak go wyjąłem z wody i zaniosłem do domu to wyczyściłem i leżał ok. 4-5 dni w pomieszczeniu u mnie przy piecu. Tam jest bardzo ciepło. Wysechł w większości, bo nie było zapachu wilgoci. Jak go trzymałem to ani nie był zgniły, ani nie spróchniały wszystko ok. Nie był też kruchy. Twardy, tylko te jakby "odrosty" korzenia giętkie, bo cienkie, grubości patyka. Jak go gotowałem barwił wodę, ale tak poza tym to nic szczególnego. Obecnie stoi w dużym garnku ze zwykłą wodą przygnieciony kamieniem, z każdym dniem coraz mniej unosi się na wodzie. Chyba jest w porządku :)
Link to comment
Share on other sites

Ahaed. No gotował się. Jak go wyjąłem z wody i zaniosłem do domu to wyczyściłem i leżał ok. 4-5 dni w pomieszczeniu u mnie przy piecu. Tam jest bardzo ciepło. Wysechł w większości, bo nie było zapachu wilgoci. Jak go trzymałem to ani nie był zgniły, ani nie spróchniały wszystko ok. Nie był też kruchy. Twardy, tylko te jakby "odrosty" korzenia giętkie, bo cienkie, grubości patyka. Jak go gotowałem barwił wodę, ale tak poza tym to nic szczególnego. Obecnie stoi w dużym garnku ze zwykłą wodą przygnieciony kamieniem, z każdym dniem coraz mniej unosi się na wodzie. Chyba jest w porządku :)

jak korzeń może coraz mniej unosić się na wodzie? :zamieszany:
Link to comment
Share on other sites

Ahaed. No gotował się. Jak go wyjąłem z wody i zaniosłem do domu to wyczyściłem i leżał ok. 4-5 dni w pomieszczeniu u mnie przy piecu. Tam jest bardzo ciepło. Wysechł w większości, bo nie było zapachu wilgoci. Jak go trzymałem to ani nie był zgniły, ani nie spróchniały wszystko ok. Nie był też kruchy. Twardy, tylko te jakby "odrosty" korzenia giętkie, bo cienkie, grubości patyka. Jak go gotowałem barwił wodę, ale tak poza tym to nic szczególnego. Obecnie stoi w dużym garnku ze zwykłą wodą przygnieciony kamieniem, z każdym dniem coraz mniej unosi się na wodzie. Chyba jest w porządku :)

jak korzeń może coraz mniej unosić się na wodzie? :zamieszany:

 

 

Np. coraz bardziej tonąć...ciężko się domyśleć, oj ciężko....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...