zsajbs Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Otóż planuję zakup akwa 50x25x30, i dołączony w zestawie będzie Hanza HJ 111B, jednak planuję kupić po prostu Aquael Fan 1 Plus, gdyż Hanza z tego co czytałem nie jest zbyt dobra. Teraz mam pytanie, czy te dwa filtry mogą ze sobą współgrać w jednym akwarium? Hanza ma deszczownicę, która będzie przydatna do poruszania taflą wody a Aquael sam w sobie jest lepszym filtrem, więc, czy nic nie stoi na przeszkodzie, by mieć te dwa filtry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymekja Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Sama Hanza HJ 111B jest za słaba do tego litrażu Sam Aquael Fan 1 Plus ok mam taki w 54 litrach i jest ok Możesz też wsadzić oba filtry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Zamiast dwóch słabych filtrów w tym jednego *chinola* kup jeden dobry. 2 filtry = lepsza filtracja, ale 2 filtry w małym akwarium, to też zajmowanie cennego miejsca i mocne psucie aranżacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Ochudzki Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 w 54 litrach by móc używać bezproblemowo filtr węwnętrzny musisz mieć niewiele rybek i dużo roślin inaczej parametry wody będą bardzo niestabilne, ideałem jest jakiś filtr kubełkowy ale kaskada całkiem się sprawdzi, ja w 50 litrach miałem właśnie kaskadę całkowicie wypełnioną bio ceramiką a na rurkę ssącą miałem nałożoną gąbeczkę, która robiła filtrację mechaniczną i działało to doskonale. Jeśli się uprzesz na coś do środka to sprzedaj co masz i kup fluval u2 gdyż jest niesamowicie cichy i łączy w sobie filtracje i mechaniczną i biologiczną , chodzi oto ,że są 3 wkłady dwie identyczne z gąbkami i włókniną i jeden wypełniony ceramiką. Gąbki się czyści naprzemiennie co jakiś czas a ceramiki się całkiem nie rusza a więc ma się zawsze dojrzały filtr niezależnie od czyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 kup fluval u2Pewnie, kup filtr wewnętrzny za 120zł, jak za 70zł możesz kupić markową kaskadę. Wewnętrzny, niesłyszalny, z dużą ilością miejsca na wkłady można kupić i za 40zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 W końcu dalej nie wiesz czy mogą być dwa filtry w akwarium? Mogą ktoś chce to może dołożyć i jeszcze więcej. Tam Ci jeszcze o współgranie chodziło i poruszanie taflą wody.To co miałeś na myśli chyba podział obowiązków między filtrami. Więc; zrobisz jak zechcesz,każdy filtr wciąga wodę i nie zależnie od wkładów (oczyszcza ją mechanicznie i biologicznie)pomijając kwestie wydajnościowe,cenowe i pozostałe.Znaczy Twój układ jest dozwolony lub bierzesz pod uwagę to wszystko co Ci koledzy napisali wyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycu Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 2 filtry = lepsza filtracja, ale 2 filtry w małym akwarium, to też zajmowanie cennego miejsca i mocne psucie aranżacji.Fan A nie możesz wsadzić tylko Fana 1 albo kup Fan2 jak ci to mało... Szkoda miejsca w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Czemu nie? Ale osobiście wolałbym 1, za to lepszy. Z powodów którzy wymienili już koledzy i nie tylko. Po co czyścić 2 jak można 1 hehe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymekja Posted November 9, 2011 Share Posted November 9, 2011 Ludziska gość nie ma 54 l tylko 37,5 l więc fan 1 mu w zupełności wystarczy a drugi jak chce i mu to nie przeszkadza to niech sobie dołoży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz Posted November 9, 2011 Share Posted November 9, 2011 Bierz jeden filtr ale o stopień wyższy niż dedykowany do rozmiaru akwarium i będzie dobrze. Przy dużych akwach można gdybać czy jeden filtr czy 2. Ja spotkałem się z dwoma filtrami EX 700 tetry osobiście mam o stopień większy JBL kubełek z przedłużoną deszczownicą. Jeden filtr ale to od ciebie zależy czy wewnętrzny czy jakaś kaskada. Na co tam możesz i chcesz sobie pozwolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts