STiFF Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Witam , mam pytanie do państwa pytanie ,czy samica mieczyka Hellera widoczny na zdjęciach zamienia się w samca ? Oczekuje szybkiej odpowiedzi. Z góry dziękuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agusia.hare Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 To jest młody samiec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Mi to wygląda na młodego samczyka, ale zmiana płci u ryb jest jak najbardziej możliwa. Przykładem jest błazenek. Gdy największa samica zdechnie lub zniknie z jakiegoś innego, nie wyjaśnionego powodu, automatycznie największy samiec z grupy zmienia płeć i jest już gotowy, aby się rozmnażać. Takie wyjście pomaga, aby gatunek nie wymarł. Gdzieś czytałam również o innych rybach, które potrafią tego dokonać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 mieczki moga zmieniac płeć u mnie tak było ze samica zmieniła sie w samca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 nic nie moze zmieniać płci po prostu dojrzewają później a te mieczyki które dojrzewają później są bardziej okazałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianer Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 U mieczyków, tak samo jak u molinezji gonopodium wiąże się dopiero w którymś okresie życia, na początku wygląda jak samica. Lecz następnie płetwa brzuszna zmienia się w gonopodium ... Tak jest u tych rybek ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 nic nie moze zmieniać płci po prostu dojrzewają później a te mieczyki które dojrzewają później są bardziej okazałe tylko ona miała potomstwo jeszcze je mam w w kotniku ale rybka nie żyje bo po zmianie płci zaczęła się przystawiać do samca większego od niej i ją zabił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Czyli jest to młody samiec ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Tak jest to młody samiec . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Mi to wygląda na wyrośniętego samca, który późno dojżewa. U siebie w akwa zaobserwowałem to samo. Część samców dojrzała bardzo wcześnie dorastając rozmiarów wyrośniętych gupików ale część rosła dalej osiągając prawie dwa razy większe rozmiary. Dopiero potem wykształcił się miecz i gonopodium. Przy czym te małe samce mają znacznie większe i okazalsze miecze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STiFF Posted November 8, 2011 Author Share Posted November 8, 2011 Ok dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts