thaz Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Witam, chciałbym założyć małe (20l) akwarium roślinne w biurze. Jest mały szkopuł - mam dość jasne biuro z wielkimi oknami (2 całe ściany). Słońce nie świeci bezpośrednio ale zawsze jest bardzo jasno. No i pytanie jak to rozwiązać, żeby mi po miesiącu nie zarosło glonami.. Jakie macie doświadczenia z akwariami z dużym nasłonecznieniem? BTW: do adminów - odnośnie pytania dot. mojego domowego akwa o bimbrownię (viewtopic.php?f=43&t=38755) to śpieszę poinformować, że forum przeszukiwałem - ale NIE ZNALAZŁEM podstaw. Linki które podaliście widziałem wcześniej, ale nie wyczerpują one pytania podstawowego i są już krok czy dwa dalej niż informacje bazowe dla totalnie zielonego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Ja mam u siebie w mieszkaniu akwarium 128l w dużym pokoju mocno nasłonecznionym. W okresie jesieni i zimy, jest ok, przychodzi wiosna i lato jest przerąbane. Po pierwsze odnośnie temperatury, to w moim baniaku w lecie średnio 28-29 stopni. W takim 20l przypuszczam że bedzie dużo wieksza, ale skoro biuro to i pewnie klimatyzacja, mam rację? Jeżeli klima to ok. Co do glonów, bedziesz miał walkę przede wszystkim z zielenicami. U mnie to wygladało tak, że 2 tygodnie walki i ogromne polacie zielenic. Zmniejszałem okres oświetlania, nawożenia, częstsze podmianki i 2 tygodnie spokoju. Później to samo. Zaznaczam, że żadne promienie słonecznie nie docierają do szyb akwarium, poprostu jasne światło słoneczne i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sołtys Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Akwarium nie może być na słońcu, ponieważ będą się tam rozwijać glony i będzie wysoka temperatura. Ale Postaw je w najciemniejszym miejscu i będzie do tego akwarium polecam krewetki i neony. Kahl: Interpunkcja. Zdań nie zaczynamy od słowa 'ale'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Akwarium nie może być na słońcu ponieważ będą się tam rozwijać glony i będzie wysoka temperatura. Ale postaw je w najciemniejszym miejscu i będzie do tego akwarium polecam krewetki i neony. Przyczepie się do neonów za małe akwa a nie można w nim trzymać tylko krewecie nie wiem czy na micro razbory galaxy akwa nie jest za małe a kolega z neonami wyjeżdża Kahl: Nie do końca rozumiem Twój post. Trochę pomieszanie z poplątaniem. Brak interpunkcji potęguje. Do tego kolega wyżej nie sprecyzował o jakie neony chodzi. Może o zielone? Te można mieć w 20l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamlolik Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Zasłoń jakimś parawanem, kup żaluzje lub rolety Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Kahl: Nie do końca rozumiem Twój post. Trochę pomieszanie z poplątaniem. Brak interpunkcji potęguje. Do tego kolega wyżej nie sprecyzował o jakie neony chodzi. Może o zielone? Te można mieć w 20l. To w takim razie przepraszam, według mojej wiedzy neon zielony do akwa 30l i 40cm długości. Kahl: czy ja czegoś wcześniej nie pisałam o interpunkcji i poprawnej pisowni? Ostrzeżenie. Jak już chcesz mnie cytować, rób to poprawnie. Poprawiam. Przypominam: kolega nie podał wymiarów akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted November 2, 2011 Author Share Posted November 2, 2011 Słońce nigdy bezpośrednio nie świeci centralnie na okna (no, może w lecie grubo po 18.00 - oświetla tylko część); niemniej jednak akwarium ma być tylko w ładnych roślinkach + skałka centralnie. Mieszkańcy? Może jakiś bojownik ale to raczej odległa sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Ja mam baniak 25 l na parapecie już ok pół roku i plagi glonów nie ma . W lato pasuje jak słońce świeci bo lepiej rośliny rosną , w akwa krewetki więc nie ma glonów nitkowych , zielenice bardzo rzadko się pojawiają ale to malutkie placki które dobrze zchodzą , generalnie polecam jeśli masz czas i cierpliwość . Jak postawisz samo sobie np bez roślin i dasz tylko bojownika to glony masz jak w banku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Widziałem parę akwari oświetlanych światłem ze słońca , stały na parapecie. Rośliny rosły dobrze. A glonów nie było i nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted November 2, 2011 Author Share Posted November 2, 2011 przepraszam, zapomniałem o wymiarach: 40cm dł, 25cm szer i 25cm wys. 25 litrów brutto. Na pewno przewiduję naświetlenie sztuczne - ok 11W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 wystartowało jutro dochodzi oświetlenie, na razie całość miele się przez filterek, poniedziałek/wtorek dojdzie flora (mały heniek). dno: drobny czarny kobalt filtrowane przez malucha: Aquael micro plus 250l/h skałka: skała zielona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts