Nantai Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Mam pytanko dotyczące korzenia. Czy mogę moczyć korzeń przed włożeniem do akwa, ponieważ jeszcze nie mam akwarium a korzeń dotarł i nie jest zatopiony. Czy poczekac na akwarium i włożyć i moczyć w akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Jeśli nie jest zatopiony to jak najbardziej powinieneś go moczyć. I zanim go włożysz do akwarium upewnij się czy został odpowiednio spreparowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 Jeśli nie jest zatopiony to jak najbardziej powinieneś go moczyć. I zanim go włożysz do akwarium upewnij się czy został odpowiednio spreparowany. a jak to sprawdzić czy został odpowiednio spreparowany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 A skąd go masz ? Ze sklepu ? znalazłeś w lesie ? Kolega Ci przyniósł ? Jeśli ze sklepu to raczej powinien być przygotowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Najlepiej wygotować go tak ze 2-3 godziny nawet jeśli jest spreparowany. Czasami nawet spreparowany korzeń potrafi barwić wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Natai,jak Ci raz zabarwi wodę ,to się w tym zakochasz i będziesz chciał żeby już tak zostało.. Radzę się tez zastanowić nad tym jakie plusy to za sobą niesie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 A skąd go masz ? Ze sklepu ? znalazłeś w lesie ? Kolega Ci przyniósł ? Jeśli ze sklepu to raczej powinien być przygotowany. Mama taki http://allegro.pl/show_item.php?item=1873127118 . Troszke bardziej rozgałęziony, ale też od tego gościa Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Korzeniowy014 nie znam. No ale jest napisane że nie musisz gotować.Wystarczy że wymoczysz aby zatonął. A czy nie będzie barwił,tego nie wiem.Nawet jeśli będzie,to z każdą podmianką zabarwienie będzie słabło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 czyli co wsadzać do michy z wodą i niech się topi?, akwarium ma przyjsc za 2-3 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Natai,jak Ci raz zabarwi wodę ,to się w tym zakochasz i będziesz chciał żeby już tak zostało.. Radzę się tez zastanowić nad tym jakie plusy to za sobą niesie. Tak tak... garbniki i takie tam gówna Fajnie to wygląda w BW, ale nie w zwykłym akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika06 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 czyli co wsadzać do michy z wodą i niech się topi?, akwarium ma przyjsc za 2-3 dniDokladnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peltes Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Te "gówna" dają właśnie cały urok, woda w barwie delikatnie złamanej garbnikami jest własnie najbardziej naturalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Te "gówna" dają właśnie cały urok, woda w barwie delikatnie złamanej garbnikami jest własnie najbardziej naturalna. O to właśnie chodzi Nie mówię o typowym BW ,ale właśnie o delikatnym zabarwieniu. Taki kolor nadaje wodzie życie.W moim przypadku także także różnica w zachowaniu ryb była powalająca Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika06 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Te "gówna" dają właśnie cały urok, woda w barwie delikatnie złamanej garbnikami jest własnie najbardziej naturalna.Dokladnie wyglada o niebo lepiej, sama wrzucam szyszki olchy i liscie debu dla tego pieknego kolorku ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Co kto lubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Ja kupowałem podobne ale w sklepie w Hamburgu. Niestety długo barwiły wodę i minęło sporo czasu zanim zatonęły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 Ja kupowałem podobne ale w sklepie w Hamburgu. Niestety długo barwiły wodę i minęło sporo czasu zanim zatonęły. Ile czasu mniej wiecej Ci barwił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirCedrik1973 Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 Ja kupowałem od tego gościa. Korzenie ładne i dobrze preparowane, ale bezwzględnie wymagają gotowania (2-3 razy) i moczenia. Po 5-6 dniowym gotowaniu i moczeniu zatonął w akwarium i nie wymagał żanych "obciążników". Wody w akwarium nie barwił wogóle albo w stopniu niezauważalnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 też kupowałam u tego sprzedającego i polecam , korzenie wymagają gotowania ok 3 godz w słonej wodzie , im większy korzeń tym dlużej trzeba czekać aż całkowicie zatonie , zapewne przez 2 tyg będziesz musiał trzymać go w akwa pod kamieniem , korzeń japoński nie barwi mocno wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 Ja kupowałem podobne ale w sklepie w Hamburgu. Niestety długo barwiły wodę i minęło sporo czasu zanim zatonęły. Ile czasu mniej wiecej Ci barwił? Około 2-3 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts