Basteq Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Witam wszystkich! Oto drugie po Malawi moje akwarium Stara wersja Aktualizacja 05.02.2012 400 litrów - 150x57x47 firmy Jinlong z czarną szafką Wyposażenie; - Oświetlenie 2x40W + 1x Aqua Glo 40W - 9h dziennie: 15-24 - Filtracja: Filtr zbudowany za tłem strukturalnym. Jako media filtracyjne używane są bioballe, gąbki i wata. W środku są dwie pompy Hydor Pico Evolution (1120l/h każda) - Ogrzewanie: Eheim 200W, Temperatura 24 stopnie - Podłoże: żwirek - Dekoracja: Korzenie Obsada: Ryby: Skalar 1+1 Gurami 1+2 Bocja wspaniała 5 Bocja pręgowana 5 Neonki czerwone 22 Brzanka wysmukła 10 Błyszczyk brylantowy 7 Zbrojnik niebieski 6 Otoski 14 Ampularia 1 Rośliny: Anubias Cryptocoryne undulata Echinodorus amazonicus Egeria densa Bacopa caroliniana Vesicularia dubyana Fissidens fontanus Parametry wody: NO3 25 mg/l NO2 0 mg/l GH 7 stopni d KH 4 stopni d PH 6,8 Cl2 0 mg/l Założone 29.09.2011 Nawożenie: Classic i Carbo firmy Aqua Art Karmienie ryb: Spirulina, Vitality & Color, Ovo Vit, Pleco Tabin firmy Tropical, żywe pokarmy 2-3x dziennie Dzięki za komentarze i zainteresowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Według mnie se tymi welonkami akwarium popsułeś Dokup roślinek Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 No trochę welonki nie pasują ale tak to jest pozytywnie. Dokup więcej roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Mi się podoba, nawet z tymi welonkami, ale przyznam, że pierwszy raz się spotykam z kimś, kto hoduje welonki w dobrych warunkach, zazwyczaj trzymają w kuli lub z rybkami ciepłolubnymi. Tak jak to moi poprzednicy doradzali, dokup więcej roślinek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 Mi się podoba, nawet z tymi welonkami, ale przyznam, że pierwszy raz się spotykam z kimś, kto hoduje welonki w dobrych warunkach, zazwyczaj trzymają w kuli lub z rybkami ciepłolubnymi. Tak jak to moi poprzednicy doradzali, dokup więcej roślinek. Ja też na początku byłem sceptyczny co do welonek ale nabyłem je przez przypadek i zdecydowanie je polubiłem. Roślinek jest sporo tylko na razie małe. Nie chcę też za bardzo zagęszczać akwarium, żeby ryby mogły swobodnie pływać. Poza tym welonki lubia przekopywać podłoże i zdarza im się wykopać roślinkę przy okazji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahl Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Dla mnie tak trochę pusto jakoś, ale za to.. welonki na plus. Strasznie je lubię, mam do nich sentyment a szczególnie do calico. Ewentulanie przyczepiłabym się do tych Bocji. Nie lepiej np. sama Striata albo wspaniała? Ino więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 Dla mnie tak trochę pusto jakoś, ale za to.. welonki na plus. Strasznie je lubię, mam do nich sentyment a szczególnie do calico. Ewentulanie przyczepiłabym się do tych Bocji. Nie lepiej np. sama Striata albo wspaniała? Ino więcej? W sumie jest 11 różnych roślin (nie wszystkie byłem w stanie opisać) Z czasem podrosną, natomiast jak się przyjrzysz dnu to nie ma tam wiele miejsca na sadzenie. Po środku jest wysoka Bacopa caroliniana ale kiepsko ją widać na zdjęciu i ''ta czerwona'' Ryby muszą mieć też przestrzeń do pływania tym bardziej, że welonki wiosłują w bez przerwy Co do bocji to są ona ''w spadku'' po wcześniejszych akwariach. Może je wymienie na jeden gatunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Jak już chcesz welonki to oddaj bocje,skalary,tęczanki i gurami to ryby ciepło lubne Zamiast nich to może 50 Kardynałków chińskich? Lubią chłodną wode i ciekawe by wyglądały Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 Jak już chcesz welonki to oddaj bocje,skalary,tęczanki i gurami to ryby ciepło lubne Zamiast nich to może 50 Kardynałków chińskich? Lubią chłodną wode i ciekawe by wyglądały Pzdr Temperatura ustalona jest na poziomie 24 stopni. Jest to w górnej granicy tolerancji welonek i dolnej ''ciepolubnych'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Ja bym oddał prawie wszystkie oprócz zbrojników i dokupił tęczanki. Bo to ryby stadne. Fajnie wyglądają w akwarium roślinnym: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 Ja bym oddał prawie wszystkie oprócz zbrojników i dokupił tęczanki. Bo to ryby stadne. Fajnie wyglądają w akwarium roślinnym: Akurat tęczanki najmniej mi się z całej grupki podobają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 A jak dla mnie wielki plus za welony. Wolę gotowane welonki niż kiszone welonki (np. w kuli lub 60l) I być może sama niedługo postawię welonkarium. Dorzuciłabym trochę zieleniny - żabienic, anubiasów... i jeszcze kilka patyków. Ale akwa ogólnie na plus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 A jak dla mnie wielki plus za welony. Wolę gotowane welonki niż kiszone welonki (np. w kuli lub 60l) I być może sama niedługo postawię welonkarium. Dorzuciłabym trochę zieleniny - żabienic, anubiasów... i jeszcze kilka patyków. Ale akwa ogólnie na plus W Polsce czekają na mnie jeszcze dwa wielkie korzenie, więc może coś dołoże jak wrócę do domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted October 12, 2011 Author Share Posted October 12, 2011 RIP Tęczanka... chyba ze starości Parametry wody zmierzone dziś testem JBL NO3 25 mg/l NO2 0 mg/l GH >7 stopni d KH 4 stopni d PH 6,8 Cl2 0 mg/l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 10, 2011 Author Share Posted November 10, 2011 Aktualizacja po zmianach. Teraz czekam, aż sie roślinki rosrosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted November 10, 2011 Share Posted November 10, 2011 Bardzo ładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 10, 2011 Author Share Posted November 10, 2011 Jeszcze kilka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 Do obsady dołączyło 6 otosków, samica złotego gurami oraz 2 bocje pręgowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Akwarium przyjemne dla oka i na serio pierwszy raz widzę,żeby ktoś poświęcił tak duże akwarium dla welonów.Gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 Akwarium przyjemne dla oka i na serio pierwszy raz widzę,żeby ktoś poświęcił tak duże akwarium dla welonów.Gratuluję Dziękuje! W planach mam jeszcze czwarte akwarium między 400 a 500l bez ogrzewania, gdzie byłyby welonki i duża ławica kardynałków (w tym odmiana złota). Mam tylko nadzieje, że welonki ich nie zjedzą. Może kupię kilka sztuk na próbę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Pełen szacunek... przyjemny dla oka baniaczek. A mam jeszcze pytanie, ta "paprotkowata" roślinka na dwóch ostatnich zdjęciach to bolbitis ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 A mam jeszcze pytanie, ta "paprotkowata" roślinka na dwóch ostatnich zdjęciach to bolbitis ? Szczerze mówiąc to nie wiem. Kupiłem ją w sklepie akwarystycznym jako aquafern za 5zł. Zacząłem o niej czytać w necie i okazało się, że podobno nie jest to roślina do akwariów. Niektórzy pisali, że powinna być posadzona w doniczce w wilgotnym miejscu. Ale wyciągnąlem ją na chwilę z wody i zaraz zaczęła mocno schnąć, więc wróciła do akwa. Na razie siedzi już w wodzie 4 tygodnie i ma się ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 28, 2011 Author Share Posted December 28, 2011 RIP welonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 28, 2011 Share Posted December 28, 2011 Bardzo ładne szkoda że nie masz tego welona z tym guzem na głowie bardzo fajnie wyglądają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 28, 2011 Author Share Posted December 28, 2011 Pewnie jedną jeszcze dokupię jak wystartuje Zimne. Szkoda jednak tej, była śliczna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts