pika Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Dostałam akwarium na oko 170l rama metalowa- wygląda jak zabytek ale chce go doprowadzić do porządku . Akwarium jest od dawna nie używane , na szybie pojawił się biały nalot który całkiem łatwo schodzi. Rama nadaje się do odmalowania. Jak mi się uda to chciałabym wiedzieć: ile i czy wogule mogłabym trzymać w nim trzcinniaka. PS : znacie jakieś środki odkażające do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gurolsky folklor Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Nie wiem czy nie za małe akwarium na trzciniaka... Jednak długi rośnie... Odkażanie... zależy co dokładniej tam jest (czym zachlapane). Podstawą jest sól+woda, jednak sól źle wpływa na metal, co przy ciągłym stosowaniu wody... nie wiem czy ma jakieś znaczenie. Najbezpieczniej myj wodą.. myj... i potem jeszcze raz umyj Gąbką do naczyń (szorstką stroną), wyszoruj i bd dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Podzielam zdanie ahaed`a. Też miałem 60l ramowe jakiś czas temu i właśnie przeciekało... Sprawdź czy jest sprawne. A te osad to woda + ocet? Bo może to kamień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pika Posted October 4, 2011 Author Share Posted October 4, 2011 Jest wzmocnione sylikonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2011 Share Posted October 4, 2011 Jest wzmocnione sylikonem Silikon nie pomoże jeżeli stary kit nie został usunięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Sądzę, że nie będzie ono szczelne.
Ramowe akwaria wypełniało się kitem, który w obecnej chwili jest suchy i kruchy.
Zacząłbym od sprawdzenia spoin i szczelności, gdzieś na zewnątrz.
Dopiero potem zabierałbym się za czyszczenie.
Może sie okazać, że będziesz szorować 3 dni te szyby. A na koniec okaże się, że woda leci jak z cedzaka.
AsFeron
Podzielam zdanie ahaed`a.
Też miałem 60l ramowe jakiś czas temu i właśnie przeciekało...
Sprawdź czy jest sprawne.
A te osad to woda + ocet? Bo może to kamień.
pika
Jest wzmocnione sylikonem
Sławek121
Silikon nie pomoże jeżeli stary kit nie został usunięty.