seliga Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Sprawdziłem w gogle jakie są parametry mojej wody do akwarium, pisało tylko żelazo http://www.psse.skierniewice.com.pl/Sta ... emski.aspx <--- tu jest ta tabelka, ja mieszkam w Lniśnie w gminie Godzianów. Jakie negatywne i pozytywne skutki ma żelazo na moje akwarium? jeśli ma negatywne to jak temu zaradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Nadmiar żelaza w wodzie którą masz nie powinien stanowić przeszkód w hodowli większości podstawowych ryb i roślin akwariowych.Sam używam w sezonie takiej wody do hodowli ryb w warunkach naturalnych ale to tak na marginesie wspomniałem. Ponieważ żelazo w natlenionej wodzie przechodzi z formy jonowej (Fe2+ i Fe3+)- forma dostępna dla glonów i roślin w formę związaną z DOC,z EDTA a także tworzy związki,które się wytrącają ,najlepiej założyć zbiornik Low Tech o nie tak częstych podmianach wody jak zbiorniki nawożone,o słabszym oświetleniu nie powodującym gwałtownej fotoredukcji żelaza i związanej z tym plagi glonów, Negatywne skutki nadmiaru żelaza dla ryb to niedostateczne wiązanie innych metali ciężkich o ile wystąpią. Złe warunki dla wzrostu roślin wolno rosnących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts