Michalk Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Witam, mam dwie świetlówki 30W. Teraz zamówiłem statecznik T5 i mam pytanie ile wat świetlówkę muszę kupić żeby oświetlenie było dobrze zgrane z butlą Co2? Akwarium wymiary 100x40x40. Posiadam duży korzeń w akwa, choć nie wiem czy to ma takie znaczenie na L/W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Zależy od tego jakie tam będziesz miał rośliny.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalk Posted September 28, 2011 Author Share Posted September 28, 2011 Sam dokładnie nie wiem jakie rośliny jeszcze. Jakies mchy, trawniczek... Nazw jeszcze nie znam, dopiero zaczynam z akwa roślinnym. Mam nadzieję że mi pomożecie w wyborze świetlówki bo nie chce nic zepsuć w moim baniaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abstract Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Sam dokładnie nie wiem jakie rośliny jeszcze. Jakies mchy, trawniczek... Nazw jeszcze nie znam, dopiero zaczynam z akwa roślinnym. Mam nadzieję że mi pomożecie w wyborze świetlówki bo nie chce nic zepsuć w moim baniaku. Ja mam teraz 0,65W/l, po wielu próbach najlepiej sprawdzają się dwie świetlówki Philipsa 865 (865 + Aquarelle tez jest OK) i trawnik z "małego henka" rośnie całkiem nieźle. Dla glosi będą podobne wymagania. Jeżeli jednak będziesz chciał zrobić trawnik z Eleocharis parvula, często używanej w iwagumi, to podobno wymagania są mniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Przy takich wymiarach akwarium jak twoje aktualnie mam zamontowane 2x39W (865) i wszystko rośnie super. Nawert trawniczek z glosi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalk Posted September 29, 2011 Author Share Posted September 29, 2011 A czy jak dodam do tych dwóch moich 30-stek 1x39 to wszystko będzie ok? Taki kupiłem statecznik i pasuje do niego tylko 39W i 24W. 24W jest trochę za krótka bo ma tylko 55cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 99W na 160l powinno dać radę z większością roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalk Posted September 29, 2011 Author Share Posted September 29, 2011 Ok, bardzo dziękuje za pomoc!! W sobote wszystko u mnie rusza, będę zdawać relacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Czekamy z niecierpliwością! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts