Biały Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Zbiornik : - 200l /100x40x50/ szkło 8mm Oświetlenie 12 godzin: - T8 2 x 30W standardowe świetlówki - T5 2 x 39W sylvania aquastar + sylvania grolux Filtracja : - JBL e900 /bioceramika, zeolit, gąbki/ Co2: - butla 1,5kg Nawożenie : - Mikro, makro, Fe, K, Ogrzewanie : W zasadzie zbędne bo temp. latem 28-30 st. ale jest grzałka 150W (zimą się przydaje) Rybki /wiem, że troszkę zupa rybna/ : - Skalar x2 - kosiarka x 2 - Zbrojnik niebieski x 2 - brzanka sumatrzańska x 4 - mieczyk chwilowo został sam - bojownik - gurami złociste i dwuplamiste po jednej sztuce. Roślinki /nie wszystkie znam: - nurzaniec, - nadwódka szerokolistna, - kryptokoryna, - polysperma, Parametry wody (ostatni pomiar) raczej stabilne : Ph= 7,0 / Kh=13 / Gh =12 / NO2 <0,01 / NO3=10 / PO4=0,5 / Fe=0,1 Tło jest w kolorze ściany próbowałem z czarnym ale nie bardzo współgrało ze ścianą, przy której stoi akwarium. Myślę że cały tył będzie zarośnięty. Docelowo chciałbym wymienić podłoże na JBL manado (jeszcze nie wiem jak to zrobię nie mam drugiego baniaka więc na razie tylko planuję) i pokusić się o jakieś ambitniejsze roślinki ale powoli się wdrażam myślę, że zbiornik będzie się rozwijał i chętnie przyjmę wszelkie uwagi na temat zaproponowanych przez Was zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Akwarium ładne, ale coś mi z tą obsadą nie gra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Hmm jest fajnie ułożone w ogóle ciekawie Co ty teraz masz za podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 Teraz jest żwirek nie pamiętam jak się nazywa kupiony w akwarystycznym i troszkę kamieni nazbieranych nad wodą. Akwarium ładne, ale coś mi z tą obsadą nie gra. No mi też ale jest tak : -chętnie oddałbym brzanki ale zoologu u mnie nie przyjmują a chętnych nie mam, - nie wiem co z mieczykiem czy dokupić mu partnerki czy też poszukać nowego domu, - kosiarki też mogłoby być więcej ale chyba raczej nie w tym litrażu, więc na razie jest tak bo nie bardzo wiem co z tym zrobić :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Akwarium bardzo ciekawe. Świetny korzeń na środku!! Tylko obsada taka jakaś przypadkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Tło, tło i jeszcze raz tło! Akwarium bardzo ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted September 12, 2011 Author Share Posted September 12, 2011 Dokładnie obsada jest przypadkowa jeszcze z czasów gdy nie miałem o tym pojęcia i kupowałem to co mi w oko wpadło w sklepie (przed znalezieniem forum). No ale co proponujecie zrobić z obsadą ? zależy mi żeby zostały : skalary, gurami, kosiarki, bojek i zbrojniki. Dla mieczyka i brzanek chętnie poszukałbym nowego domu. I co dalej gdybym oddał to co pisałem co proponujecie dopuścić ? kusi mnie ławica neonków i nie wiem co z gurami czy dokupić jeszcze ? Dajcie jakieś propozycje korekty obsady A co do tła to albo wkrótce zarośnie albo zapodam jakąś strukturę jak będę wymieniał podłoże. Nie mogę się przekonać do czarnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Aranżacja akwarium bardzo przyjemna dla oka. Odniosłem wrażenie że akwarium jest dużo mniejsze od wymiarów przez Ciebie podanych(nie wiedzieć dlaczego) Gurami i skalary nie będą dobrze egzystowały w Twoim akwarium...wiem to z własnego doświadczenia, gdyż sam niejako jestem właścicielem 5 gurami mozaikowych i wystarczająco sporo miejsca zajmują w akwarium.Ciężko byłoby mi sobie wyobrazić jeszcze parę skalarów jako towarzystwo dla nich ... proponuję wybrać albo skalary albo gurami. Myślę że jeśli nie pozbędziesz się brzanek w miarę szybko Twoje skalary mogą przypłacić to częściową utratą płetw. Pokombinowałbym coś z pierwszym planem bo trochę pustawo, choć struktura podłoża bardzo mi sie podoba. Ogólne wrażenie, bardzo pozytywne! Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Dokładnie. Ja też namawiam Cię do wybory pomiędzy skalarami a gurami. Wydasz potem brzanki i miecza i kupisz z 15 inessa, albo innej małej łagodnej. Co do tła to mi się bardzo podoba jak jest! Manado też by wyglądało świetnie z tym tłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted September 15, 2011 Author Share Posted September 15, 2011 Brzanki i mieczyk już znalazły nowe akwarium na dniach wyjadą. Na ich miejsce wprowadzi się na pewno jakaś ławica myślę o neonkach inessa, chyba że ktoś podsunie mi jakiś ciekawszy pomysł to chętnie rozważę. Niestety wybór pomiędzy skalarami a gurami jest na tyle trudny, że nie mogę się zdecydować co miałoby wyjechać więc na razie zostają. Nie wyobrażam sobie pozbycia się skalarów to dla nich zmieniłem zbiornik z 112l na 200l a gurami też mam od samego początku i są bardzo ładne, wyrośnięte więc też jesteśmy zżyci. Czy para skalarów i para gurami nie jest w stanie dzielić ze sobą baniaka 200l? miałem je w 112l fakt tam było im ciasno i to było widać. Ale w tym zbiorniku widzę, że nie wchodzą sobie w drogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theng Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 ... chyba że ktoś podsunie mi jakiś ciekawszy pomysł to chętnie rozważę.Myślę, że od neonków dużo ciekawsze są zwinniki blehera, razbory, drobnoustek obrzeżony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted September 15, 2011 Author Share Posted September 15, 2011 Dzięki za podpowiedź zapuściłem wujka google i spodobały mi się zwinniki blehera pozostałe dwa gatunki mniej. Neonki faktycznie są dość oklepane. A powiedz mi ile mógłbym wpuścić do mojego akwarium i czy to co już mam w obsadzie nie zrobi sobie z nich pokarmu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theng Posted September 16, 2011 Share Posted September 16, 2011 Dzięki za podpowiedź zapuściłem wujka google i spodobały mi się zwinniki blehera pozostałe dwa gatunki mniej. Neonki faktycznie są dość oklepane. A powiedz mi ile mógłbym wpuścić do mojego akwarium i czy to co już mam w obsadzie nie zrobi sobie z nich pokarmu ?Nie znam się na skalarach. Młode zwinniki to takie grubsze nitki więc skalar mógłby próbować. Na szybki wzrost polecam oczliki - moje zwinniki rosną w oczach po nich. Ilość? W 112L mam 12 szt. ale to druga ławica. U Ciebie zacząłbym od 20-25 szt. i zobaczył jak się prezentują. Przy zakupie poobserwuj rybcie już w worku. Jeśli któraś zacznie się lekko przewracać, to na 99% nie przeżyje. Są delikatne i nawet lekkie przyciśnięcie/uderzenie siatką podczas łapania praktycznie powoduje śmierć. Niestety dopiero po kilku godzinach już w Twoim akwa. Mi tak padło 4 szt. W sklepach sprzedają rhodostomusy (czerwonouste). Ale rozkład czerwonego koloru wskazuje na zwinniki blehera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 16, 2011 Share Posted September 16, 2011 25szt. to trochę przesadziłeś... One są większe sporo od inessa. A w akwa już jest trochę ryb. Zacząć to można od 15 sztuk i patrzeć czy nie za mało, ale wątpię... Ale fakt jeśli chodzi o zamiennik inessa, to właśnie o nich bym pomyślał, bo przy odpowiednim świetle też niesamowicie atrakcyjnie wyglądają Choć biotopowo nie pasują... I faktycznie w sklepach pod nazwą "rodostomus" często są bleherki ... W zasadzie blehera ładniejsze jak dla mnie, bo mają więcej czerwonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted September 21, 2011 Author Share Posted September 21, 2011 Kupiłem dzisiaj zwinniki blehera 13 szt. i jestem z nich bardzo zadowolony wyglądają bardzo ładnie choć myślę, że jeszcze kilka mógłbym dołożyć myślę tak do 18-20 szt w sumie. Ale dzisiaj wpuszczone więc są raczej wycofane więc poobserwuję je przez najbliższe dni tym bardziej, że jest się gdzie schować w moim baniaczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted September 21, 2011 Share Posted September 21, 2011 Wygląda bardzo ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Dla mnie bomba-nielicząc tego kokosa -ciachnij go na pół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19osa98 Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Aranżacja świetna. Piękne rośliny i ten korzeń na środku..... mmm marzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Pięknie! Myślałeś może o tych skalarach i może kupienie Neonów inessa? Nie wiem czy skalary nie zrobią uczty. ramirezke bys wpuścił jakąś.Albo raczej parkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts