jeronimo Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Zwinnik czerwonousty (Hemigrammus rhodostomus) vs Zwinnik Blehera (Hemigrammus bleheri) które z tych rybek pływają bardziej stadnie? W internecie jest mnóstwo fajnych filmów na których te rybki ładnie pływają jedna za druga, tworząc ładne ławice. Problem w tym że gołym okiem widać że osoby publikujące tego typu filmiki mylą poszczególne nazwy/gatunki. Przez to sam już nie wiem które wybrać. Chciałbym kupić z 10-15sztuk do mojego akwarium (patrz sygnaturka) w którym są już neony (które pływają jak popadnie, mało stadnie) oraz z 30-50sztuk do nowo powstającego akwarium 200L. A może jest tak jak z neonami że dopóki nić im nie zagraża (np. większa ryba) to pływają i tak gdzie popadnie :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruszek321 Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Co do Zwinników Blehera to nie wiem, ale mam 18 sztuk Hemigrammus rhodostomus - pływają ławicą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeronimo Posted September 18, 2011 Author Share Posted September 18, 2011 Co do Zwinników Blehera to nie wiem, ale mam 18 sztuk Hemigrammus rhodostomus - pływają ławicą.no Hemigrammus rhodostomus fajnie wyglądają kurcze myślałem że więcej osób będzie miało te rybki lub też blehera Chyba do dużego akwarium wezmę Blehera bo są większe, a do mniejszego te drugie bo według opisów rosną trochę mniejsze pozdrawiam i thx ze chociaż Ty coś napisałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 18, 2011 Share Posted September 18, 2011 Yyy nie ma czegoś takiego czy ktoś pływa stadnie czy nie. Ryby stadne pływają razem i tyle. Nie dzieli się ich na "stadniejsze" i "stadniejsze". Jeśli będą miały dużo miejsca i nikt nie będzie ich gonił czy też podskubywał to powinny pływać razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeronimo Posted September 18, 2011 Author Share Posted September 18, 2011 no to może posłużę się przykładem z zeszłorocznych targów akwarystycznych... było tam piękne wielkie "neonkarium" no i wystawca się chwalił że oprócz neonów (było ich na oko ponad 200sztuk) pływa tam jedna rybka która je straszy (niestety nie pamiętam nazwy, taka cała czarna pływająca raczej w strefie dennej; kiedyś był temat o niej na forum *) i dzięki temu neony pływają w bardziej skupionej grupie i ładnie wyglądają. Ja mam neony (112L) i widziałem u znajomego w akwarium większym (chyba 350L) że neony pływają jak chcą (jeśli nic im nie zagraża = większe ryby). IMHO zestawiając zwinniki, a neony to można chyba stwierdzić że zwinniki pływają bardziej stadnie (jak to ładnie na początku posta nazwałem ). Może trochę przesadziłem z tym postem porównując tak podobne rybki... ale nadal będę się trzymał wersji że na pewno są ryby które bardziej lubią pływać stadnie (w skupionej grupie) i mniej pozdrawiam /EDIT * Labeo bicolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 18, 2011 Share Posted September 18, 2011 Hmm no nie wiem może... Mi się wydaje, że zależy też to od wielkości akwarium też. Nie wiem jak tam jest w takich większych ławica 200 sztuk, ani jak to wygląda na targach, ale w akwarium jak ryby mają spokój to pływają razem a jak je coś goni to się rozdzielają. przynajmniej takie jest moje doświadczenia z ławicami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeronimo Posted September 18, 2011 Author Share Posted September 18, 2011 jak ryby mają spokój to pływają razem a jak je coś goni to się rozdzielają. przynajmniej takie jest moje doświadczenia z ławicami. no w naturze jest chyba na odwrót no ale akwarium to nie natura :P chyba na tym co napisałem poprzestanę: Chyba do dużego akwarium wezmę Blehera bo są większe, a do mniejszego te drugie bo według opisów rosną trochę mniejsze pozdrawiam właścicieli zwinników Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts