baptista88 Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Witam, Założyłem akwarium 280 litrów i mam od znajomego dwa kamienie: - wapień filipiński 1,4 kg - kamień spaghetti czy jakoś tak - 0,5 kg Do tego kilka białych otoczaków i teraz się zastanawiam czy mogę zostawić te dwa kamienie w akwarium ? jak mocno taka mała ilość kamieni wpłynie na twardość wody? Bardzo pasują do akwarium- szczególnie spaghetti no ale wiadomo- dobro rybek jest ważniejsze. Dodam jeszcze że w akwarium mam dwa duże korzenie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baptista88 Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 Proszę o szybką odpowiedź bo mam je aktualnie w dojrzewającym akwarium i nie chcę niczego popsuć na samym początku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 A jaką masz obsadę? Jeśli masz ryby, które lubią wysoką twardość wody, to nie trzeba wyjmować. Ale, tak, kamienie te zatwardzaja wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baptista88 Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 skalary, prętniki, kosiarki, bocje... Wiem że zatwardzają wodę jednak to są tylko dwa kamienie i zastanawiam się czy na taką ilość wody będą mocno oddziaływać tym bardziej że w drugą stronę będą działać korzenie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Nie podałeś parametrów wody ale uważam , że korzenie nie zrównoważą parametrów więc chyba lepiej pozbyć sie tych wapiennych kamoli ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakPla Posted September 17, 2011 Share Posted September 17, 2011 Może powiedz nam jaką planujesz filtracje, i czy chcesz filtrować wodę przez torf. Albo zastanów sie nad gatunkami ryb preferującymi twardszą wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts