Jump to content

Pielęgniczka Ramireza

marcindamer
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar kupić parkę pielęgniczek ramireza ale słyszałem że są to trochę wymagające rybki... Co powinienem wiedzieć o tych rybach? Jak dbać o akwarium by było im dobrze i by był choć cień szansy na odbycie przez nie tarła? Mam wiele więcej pytań na ten temat ale na razie to tyle. Proszę o Pomoc :help:

Dane mojego akwa:

Litraż: 45 l

Podłoże: Ciemny żwir akwarystyczny + paczka białego(drobniejszego)

Rośliny: 5 łodyg cabomby, Cryptocoryne becketii, troszkę mchu jawajskiego

Oświetlenie: Aquael econoline 1x 11W(zamówiłem drugie takie samo przerobie pokrywę i będzie 2x11W)

Inne: 2 mniejsze kamienie+ mały korzeń

Obsada: 8 neonów innesa

Za wszelkie Rady i Uwagi serdecznie dziękuję ;)

Do tych pielegniczek potrzeba MINIMUM 60L akwa na parkę! Poczytaj najpierw o wymaganiach rybek które chcesz kupić!

nie potrzeba tyle minium.

Witam. Mam zamiar kupić parkę pielęgniczek ramireza ale słyszałem że są to trochę wymagające rybki... Co powinienem wiedzieć o tych rybach? Jak dbać o akwarium by było im dobrze i by był choć cień szansy na odbycie przez nie tarła? Mam wiele więcej pytań na ten temat ale na razie to tyle. Proszę o Pomoc :help:

Dane mojego akwa:

Litraż: 45 l

Podłoże: Ciemny żwir akwarystyczny + paczka białego(drobniejszego)

Rośliny: 5 łodyg cabomby, Cryptocoryne becketii, troszkę mchu jawajskiego

Oświetlenie: Aquael econoline 1x 11W(zamówiłem drugie takie samo przerobie pokrywę i będzie 2x11W)

Inne: 2 mniejsze kamienie+ mały korzeń

Obsada: 8 neonów innesa

Za wszelkie Rady i Uwagi serdecznie dziękuję ;)

Z aktualną obsadą było by i "ok" ale nic nie mozesz więcej dodać bo bedzie im ciasno i za dużo ruchu jak dla nich bo są to raczej ryby spokojne.

Do tych pielegniczek potrzeba MINIMUM 60L akwa na parkę! Poczytaj najpierw o wymaganiach rybek które chcesz kupić!

nie potrzeba tyle minium.

Trzeba trzeba.

A do Innesek mały harem bojowników syjamskich.

W akwariach 54l już je można spokojnie mieć :)

Co do wymagań to są to rybki mało wymagające według mnie ;)

Pzdr :D

Nie atakuj tylko doradzaj... Myślisz że pozjadałeś wszystkie rozumy? Dobrze wiem o tym że zanim kupię ryby muszę się o nich dowiedzieć podstawowych wiadomości... I dowiedziałem się w innym temacie od btx-a...

A teraz...

Widzę że zdania są podzielone... btx członek tego forum też twierdzi że z aktualną obsadą nie będzie im źle w akwa 45l. Postanowiłem że spróbuję a więc chcę wiedzieć o nich jak najwięcej. Neonki też nie są zbyt ruchliwe i nic poza pielęgniczkami ramireza nie będę dawał do akwa. Trudno doprowadzić do tarła tych pielęgniczek? Dziękuję za uwagi

Tarło u tych rybek można spowodować częściową podmianą wody, ale ramirezy zjadają ikrę, dopiero za 4-5 razem może się coś z tej ikry wykluć ale ty masz 45l więc co zrobisz z narybkiem? Musiał byś mieć już załatwione parę miejsc gdzie można sprzedać/oddać rybki a że to ryby żyjące parami to nie zostawisz sobie nawet 1 z tych co ci się urodzą.

I dowiedziałem się w innym temacie od btx-a...

Kto to jest? Mimo wszystko brawo za bardzo dobre doradzanie...

Nie atakuj tylko doradzaj... Myślisz że pozjadałeś wszystkie rozumy? Dobrze wiem o tym że zanim kupię ryby muszę się o nicg dowiedzieć podstawowych wiadomości...

Zadałeś pytanie dostałeś odpowiedź. Na takich zasadach fora funkcjonują chyba że o czymś nie wiem. Oczywiście jak większość "akwarystów" robisz źle ludzie Cię poprawiają a ty dalej swoje. Po co się pytasz jak nie bierzesz pod uwagę to co mówią do Ciebie inni?

Nie ma zdań podzielonych. Są po prostu fakty i mity. 45l odpowiednie dla parki Ramizer - to jeden z wielu tych właśnie mitów.

Właśnie chodzi o to że w moim mieście tych rybek nie ma a znam już parę osób które chętnie by takowe przyjęły więc miałbym co z nimi zrobić.

...Jeśli chodzi o ostatnią odpowiedź to korzystam z rad które wyczytam na forum i bardzo się one przydają jednak są różne zdania co do tego czy 45 l dla owych rybek wystarczy. Było parę za i parę przeciw. Te rybki osiągają długość do 6 cm i są spokojne. Już sam nie wiem kogo słuchać. Wiem że kolega Rafi200 ma na pewno dużo doświadczenia i ma swoje racje. ;)

Przepraszam że trochę odejdę od tematu ale zważywszy na to że ramirezkom może być źle w akwa 45l zastanawiam się nad inną obsadą... Mam taką propozycje:

8x Neon Innesa (już jest)

3x Kirysek panda (dojdzie)

Xx Krewetki Filtrujące Red Cherry

Co o tym myślicie?

P.S. Piszę tu bo nie chcę zakładać specjalnie nowego tematu

Hehe. Nie odpuścisz ramirezkom :)

Nie bój się "bundiego" myśli,że wszystkie rozumy zjadł, a wszystkie obsady w Polsce będą takie jakie on napisze.

Wpuść ramirezki i zobacz sam. Jeśli się zaklimatyzują to spoko, jeśli nie to trudno.Ważne,że spróbowałeś :)

Trzeba robić co się uznaje za słuszne i co sprawia radość.

Szczera Prawda ;D Ramizerki mnie urzekły i nic na to nie poradzę :) Ale czy 60l byłoby odpowiednie? I pytanko czy kiryski i krewetki karmić specjalnymi pokarmami czy wystarczy dla wszystkich suchy pokarm tropicala? Oczywiście dieta będzie opierała się nie tylko na suchym pokarmie ale pytam ogólnie czy wymagają specjalnego pokarmu ;)

Wpuść ramirezki i zobacz sam. Jeśli się zaklimatyzują to spoko, jeśli nie to trudno.Ważne,że spróbowałeś :)

Co tam. Zdechną to trudno co nie? Ciekawy tok rozumowania...

Ale czy 60l byłoby odpowiednie?

Przez cały temat jest wałkowane że do 45l się nie nadają ale w 60l mogą spokojnie być. Tylko się w końcu zastanów jakie akwarium będzie.

Przepraszam,ze sie wtrace.Taka forumowa polityka z tymi zbiornikami.Jak kupisz nawet 300L to nie ktorzy powiedza maly ,ten sloik.Jak wejdziesz na forum subaru i napiszesz chce kupic subaru impreza to wiekszosc napisze Ci bierz STI bo jak nie ma 200KM to sie nie da jezdzic.Cos w tym jest,ale zawsze przemysl sam co Ci niektorzy doradzaja.Sorry za pisownie,ale pisze z tel. angielskiego

btx członek tego forum też twierdzi że z aktualną obsadą nie będzie im źle w akwa 45l.

Nie no, też zawsze biorę pod uwagę przede wszystkim takie zdanie innych, które jest po mojej myśli. :D

45l - dla ramirezek, wbrew wszystkiemu, jest ok.

Dla SAMYCH ramirezek, ew + coś w stylu otosków.

Jak chcemy dać do tego stado neonów i kolejne stado kirysków, a to wszystko "przyprawić" jeszcze krewetkami to baniak robi się ciasny, a 10cm w jedną lub drugą stronę przy 45l - 54/63l zaczyna robić różnicę.

Jest 45l ale dla ramirezek mogę pomyśleć nad 60l. Pozdro

Jak możesz pomyśleć nad większym baniakiem, to nawet nie ma się nad czym zastanawiać. Bierz większy, weź więcej neonów i śpij spokojnie.

Sprawę uznaję za rozwiązaną, a temat zamykam, bo czuje że zaraz pojawią się kolejny przyrównujący żywe ryby, które mają swoje wymagania środowiskowe, do...samochodów.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...