leonII Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Witam. Mój baniak to 60l. Problem z tym że filtr który posiadam nie ma regulacji napowietrzania i robi mi straszny wir w akwarium. Natomiast deszczownica wydaje mi się że za słabo napowietrza Pomyślałem że kupię pompkę do napowietrzania http://allegro.pl/pompka-napowietrzacz- ... 04395.html i kutynę napowietrzającą http://allegro.pl/super-kurtyna-gieta-6 ... 12103.html dla ładnego efektu. Pytanie tylko czy to wystarczająco napowietrzy moje akwarium i czy sprzęt który wybrałem to nie jakaś tandeta. Proszę o podpowiedzi osoby które mają doświadczenie z podobnym sprzętem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aneta18 Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Myślę, że deszczownia powinna wystarczyć. Nie muszą się wytwarzać bąbelki, ważne żeby tafla wody się lekko ruszała. To wystarczające napowietrzanie. Natomiast jeśli chodzi o pompkę to nie wiem, bo nie znam ale sądzę, że powinna być dobra. Pozatym kurtynka to pic na wodę, nie daje super efektu w postaci ściany bąbelków. Wiem, bo sama zachwyciłam się "super produktem", który wcale taki nie jest. Lepszy efekt daje kamień napowietrzający. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Potwierdzam co powyżej.Postaraj się o to aby tafla wody-powierzchnia ,się poruszała.To w zupełności wystarczy i woda będzie wystarczająco napowietrzona.A nawet jeśli tak nie będzie to obserwuj rybki,one dadzą Ci znać kiedy tlenu będzie za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonII Posted September 8, 2011 Author Share Posted September 8, 2011 Myślę, że deszczownia powinna wystarczyć. Nie muszą się wytwarzać bąbelki, ważne żeby tafla wody się lekko ruszała. To wystarczające napowietrzanie. Natomiast jeśli chodzi o pompkę to nie wiem, bo nie znam ale sądzę, że powinna być dobra. Pozatym kurtynka to pic na wodę, nie daje super efektu w postaci ściany bąbelków. Wiem, bo sama zachwyciłam się "super produktem", który wcale taki nie jest. Lepszy efekt daje kamień napowietrzający. Pozdrawiam. OK Mimo wszystko dla świętego spokoju chyba zdecyduję się na pompkę tylko czy ten model jest w miarę cichy jak podaje sprzedawca i druga sprawa z końcówką. Jaką konkretnie dać żeby był fajny efekt ściany bąbelek bo na tym też mi zależy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aneta18 Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 Niech wypowiedzą się inni na temat tego modelu, bo z takim nie miałam styczności. Każdy napowietrzacz nawet "ultracichy" będzie brzęczał tak jak wibracje w telefonie. W nocy możesz na początku mieć problemy z zaśnięciem. Jeżeli chodzi o końcówkę to najlepszy jest kamień napowietrzający, są różnej długości, na allegro jest duży wybór rozciągłości, jednak są one zależne od ceny. Taki kamień napewno jest droższy od kurtynki. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 Kolejny przypadek myślenia że głównie napowietrzają te magiczne "bombelky". Deszczownia, napowietrzy wodę równie dobrze co dodatkowy napowietrzacz. To wyrzucanie kasy w błoto. Już lepiej kup testy. Dodatkowy napowietrzacz w takim litrażu bardziej zaszkodzi niż pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonII Posted September 12, 2011 Author Share Posted September 12, 2011 Dodatkowy napowietrzacz w takim litrażu bardziej zaszkodzi niż pomoże. Mógłbyś sprecyzować to zdanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Dodatkowy napowietrzacz w takim litrażu bardziej zaszkodzi niż pomoże. no właśnie,co masz na myśli mówiąc że zaszkodzi? Czy chodzi o rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Po pierwsze: jest to zbędny bajer. Napowietrzenie ze zwykłego filtra jest w 100% wystarczające. Szkoda kasy, którą lepiej wydać na nieporównywalnie bardziej przydatne testy. Po drugie: ruch i obieg wody. Oczywiście zależy od mocy napowietrzacza, ale w takim baniaku, zwykle trzeba skręcać filtr, by woda była na tyle spokojna żeby nie przeszkadzało to rybom. Dodatkowy napowietrzacz, to dodatkowe i niepotrzebne burzenie wody. Po trzecie: zbyt duże natlenienie/ruch tafli wody, to mniej CO2 w wodzie. Zwykle w akwariach gdzie nie dozujemy go dodatkowo jest to składnik limitujący, więc wybijanie z wody tego czego i tak brakuje ma mały sens. Natomiast w akwariach z dodatkową suplementacją CO2, to krzyżowanie sobie planów i niszczenie efektów pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Powoli kumam,jeszcze tylko jedno pytanie.Zakładając że podaje CO 2 do akwarium 140 L,to czy z tradycyjnego napowietrzania mogę całkowicie zrezygnować i wykorzystać tylko ruch tafli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts